بسیاری از مردم معتقدند که گوگل رتبه بهتری به برندهای بزرگ و شناخته شده میدهد، حتی اگر محتوای بی کیفیتی داشته باشند! به عقیده بسیاری از افراد این مشکل به مرور زمان بدتر نیز شده است. با توجه به اینکه اکثرا تجربه بدی در این زمینه داشته اند، نمیتوان این مشکل را صرفا یک تئوری ذهنی بی دلیل دانست.
اولین بار نیست که نتایج صفحات موتور جستجوی گوگل (SERP) نشان دهنده ی تعصب و علاقه به وب سایت های برندهای بزرگ است. در سال های ابتدایی گوگل، واضح بود که سایت برندهای بزرگ و معتبر تقریباً برای هر چیزی که می خواستند رتبه میگرفتند.
برای مثال، یک شرکت طراحی وب که وب سایت های زیادی طراحی می کرد، شبکه ای از بک لینک ها ایجاد کرده بود و رتبه خود را در گوگل به جایی رسانده بود که معمولاً فقط در سایت های بزرگ شرکتی مانند IBM دیده می شود.
در آن زمان همه می دانستند که با چنین روشی، وبسایت های بزرگ رتبه بهتری میگیرند و جایگزین وبسایت های مرتبط و شاید به درد بخور کوچک میشوند. تا اینکه گوگل متوجه این مسئله شد و در آپدیت های بعدی الگوریتم خود این موضوع را اصلاح کرد.
هدف از این حکایت اشاره به نمونه ای است که در آن الگوریتم گوگل به طور غیرمستقیم تعصبی به نفع برندهای بزرگ ایجاد کرد.
آپدیت اخیر گوگل به نفع برندهای بزرگ
اخیراً پس از به روزرسانی الگوریتم هسته گوگل در مارس 2024، تغییرات عجیب و قابل توجهی در رتبه بندی نتایج جستجو دیده شده که به نفع برندهای بزرگ شناخته شده است. به نظر می رسد این برندها توانسته اند برای جستجوهای غیرمرتبط با برند خود، به طور غیرمنتظره ای به رتبه های بالای نتایج گوگل برسند.
به نظر می رسد که گوگل اکنون بیشتر از گذشته به عوامل مانند ذکر برند، رفتار کاربر و شاید حتی میزان دیده شدن برند در هوش مصنوعی توجه می کند. این تغییرات می تواند باعث شود که برندهای بزرگ نسبت به سایت های کوچک تر در رتبه بندی سرچ برتری پیدا کنند، که ممکن است ناعادلانه به نظر برسد.
علاقه مردم به محتوای زرد برندهای بزرگ!
شکایت اخیر علیه گوگل نشان داد که الگوریتمی به نام Navboost برای رتبه بندی صفحات وب اهمیت زیادی دارد. این الگوریتم از سیگنال های تعامل کاربران (مثل کلیک ها و زمان صرف شده روی صفحه) استفاده می کند تا بفهمد یک صفحه وب به چه موضوعاتی مرتبط است.
ایده استفاده از این سیگنال ها منطقی به نظر می رسد چون گوگل می خواهد بر اساس خواسته های واقعی کاربران عمل کند و هیچ کس بهتر از خود کاربران نمی داند که چی برای آن ها مفید است. با توجه به اینکه می دانیم تعاملات کاربران یک سیگنال قوی برای رتبه بندی هستند، به نظر می رسد که رتبه بندی های جستجوی گوگل هم یک الگوی مشابه از تعصبات کاربران را دنبال می کنند.
افراد معمولاً چیزهایی را انتخاب می کنند که قبلاً با آن آشنا شدند. این یعنی تعصب آشنایی. پس طبیعی است که برندهای شناخته شده را انتخاب کنند که اعتماد بیشتری به آن ها دارند. گوگل هم این اعتماد و علاقه را تبدیل به یک عنصر مهم در رتبه بندی نتایج سرچ تبدیل کرده است.
دلیل رتبه بهتر برندهای معتبر در نتایج سرچ
شاید بتوان گفت که گوگل به جز در موارد خاص (مثل مسائل پزشکی) تعصب خاصی بر روی سایت خاصی ندارد. اما از طرفی این را میدانیم که گوگل تمرکز ویژه ای بر ایجاد یک تجربه کاربری خوب دارد. وقتی سیگنال های دریافتی او نشان میدهد که یک برند شناخته شده مثل دیجی کالا سرچ زیادی دارد، چرا نباید به آن رتبه دهد؟ وقتی میداند که مردم از همان ابتدا به دنبال این صفحه میگردند، چرا نباید آن را بیشتر به کاربر نشان دهد؟
پس میتوان دلیل تمرکز گوگل بر برندها را، تمرکز کاربران بر این برندها دانست.
آیا میتوان در نتایج سرچ، رتبه بهتری نسبت به برندهای بزرگ گرفت؟
حالا با وجود این توضیحات احتمالا نگران بیزینس تازه تاسیس خود هستید. چطور باید از برندهای قدیمی و معتبر در گوگل جلو زد؟ چطور باید سئو سایت خود را از این برندهای بزرگ بهتر کنیم و رتبه بهتری در گوگل بگیریم؟
فراموش نکنید که گوگل آپدیت تازه ای نیز تحت عنوان helpful content نیز ارائه کرده است که میتواند کمک خوبی باشد. اگر تلاش کنید محتوای ارزشمندی برای کاربر تولید کنید، گوگل هم در حق شما کم لطفی نخواهد کرد. البته که همچنان توصیه میکنم برای افزایش آگاهی از برند و شناخته تر شدن کسب و کارتان نیز تلاش کنید تا از دنیای رقابت عقب نمانید. کسی چه میداند آپدیت بعدی گوگل چقدر عاشق برندهای بزرگ و معتبر میشود؟