چه چیزی باعث میشود یک ویدیو آموزشی در یوتیوب مفید و به درد بخور باشد؟ ساخت ویدیوهای آموزشی در یوتیوب یکی از بهترین روش ها برای رشد و دیده شدن در یوتیوب است. شما به عنوان یک تولید کننده محتوا که به شکل تخصصی بر روی یک موضوع کار میکند درواقع مشکل افراد مختلف را حل میکنید و همین باعث میشود که شما به عنوان یک شخص معتبر شناخته شوید. البته این در صورتی است که شما آموزش های درست، به روز و به درد بخوری را در اختیار مردم بگذارید.
آموزش دادن چیزی که شما از قبل بلد هستید خیلی ساده تر از تولید محتوا در حوزه های دیگر است. فقط سوال این است چطور یک ویدیو آموزشی برای یوتیوب بسازیم که نتیجه خوبی هم داشته باشد؟ درست است که شما به عنوان تولید کننده محتوای آموزشی، نقش یک معلم را دارید اما احتمالا هدف دیگر شما در کنار آموزش، کسب درآمد از یوتیوب است. پس باید بازدید و سابسکرایبر بگیرید. محتوای آموزشی شاید کمی جدی تر از محتواهای سرگرم کننده دیگر در یوتیوب باشد اما همچنان یک محتوا است که باید توجه مخاطبان هدف را جلب کند.
یک محتوای آموزشی در یوتیوب با تمام محتواهای دیگر هم رقابت میکند. یعنی شما باید با دنیایی از میم ها و شوخی های سرگرم کننده و حتی گیمرها رقابت کنید! در نتیجه برای اینکه ویدیو آموزشی شما در یوتیوب دیده شود باید کمی خلاقیت به خرج دهید و اصطلاحا زرق و برق کار را بیشتر کنید. باید مطمئن شوید که توجه بیننده را جلب کرده اید و سوال او را پاسخ داده اید. برای اینکه بتوانید به هدف خود برسید و ویدیو آموزشی خوبی ضبط کنید، کافی است نکاتی که در این مقاله ذکر میکنیم را رعایت کنید.
ویدیو آموزشی چیست؟
هدف اصلی یک ویدیو آموزشی در یوتیوب یا هر پلتفرم دیگری این است که به بیینده آموزش دهد چطور یک کار خاص را انجام دهد. این آموزش میتواند نحوه انجام یک کار، استفاده از یک محصول یا فهم یک موضوع باشد. محتواهای آموزشی طرفدار دارند چون به مردم کمک میکنند که به اهداف خود برسند. حالا این هدف میتواند هر چیزی باشد. حتی شاید برایتان جالب باشد که به گفته یوتیوب، ویدیوهایی که مربوط به چگونگی انجام یک کار میشوند، جزو محتواهایی هستند که بیشترین توجه را دریافت میکنند.
مراحل ضبط ویدیو آموزشی یوتیوب
اغلب کانال های یوتیوب برای رشد و افزایش سابسکرایبرهای خود از ویدیوهای آموزشی هم در کنار محتوای اصلی خود استفاده میکنند. اما ضبط و انتشار یک آموزش که هم مفید باشد و هم جذاب و سودآور که درآمد یوتیوب شما را نیز بالا ببرد، نیازمند این است که چند مرحله را طی کنید و نکاتی را رعایت کنید.
1. موضوع خود را با دقت انتخاب کنید
قبل از اینکه ضبط را شروع کنید، موضوعی را برای ویدیو انتخاب کنید که دو شرط را داشته باشد:
- متقاضی داشته باشد.
- برای کانال شما ارزشمند باشد.
برای مثال آموزش چگونگی رد کردن سنگ از رودخانه چیزی نیست که مردم در حالت عادی به دنبال آن باشند! در نتیجه تولید همچین محتوای آموزشی در یوتیوب کار عاقلانه ای نیست. در حالی که آموزش یک غذای خوشمزه میتواند مورد توجه خیلی از افراد علاقمند به آشپزی قرار گیرد. پس قبل از ساخت ویدیو تقاضا ها را بررسی کنید و موضوعی را انتخاب کنید که با کلیت کانال شما تناسب داشته باشد و به درد بینندگان شما بخورد.
2. آموزش های مشابه را در یوتیوب بررسی کنید
یوتیوب در سال 2005 راه اندازی شد پس احتمالا حداقل یک ویدیو مشابه مربوط به موضوع انتخابی شما در این پلتفرم وجود دارد. البته این نکته لزوما یک نکته منفی نیست. فقط کافی است آن ویدیوها را ببینید، بررسی کنید و آموزشی بسازید که چندین برابر بهتر از آن باشد. برای شروع میتوانید:
- عنوان خود را در یوتیوب سرچ کنید.
- سه ویدیو اول که در نتایج ظاهر شدند را ببینید.
- ساختار ویدیو را بررسی کنید.
- به نکاتی که در ویدیو آموزش داده شده توجه کنید.
- نکاتی که گفته نشده اند را نیز لیست کنید.
3. سناریوی آموزش را آماده کنید
برای اینکه بتوانید یک ویدیو آموزشی خوب برای یوتیوب بسازید باید قبل از ضبط ویدیو یوتیوب خود، سناریوی آن را آماده کنید. این کار باعث میشود هیچ نکته مهمی از قلم نیفتد و پله به پله با برنامه ریزی جلو بروید. اگر سناریو نداشته باشید ممکن است صحبت های شما بیش از حد پراکنده شود و فهم آن برای بیننده سخت باشد. در ساخت ویدیوهای آموزشی میتوانید از استوری بورد نیز استفاده کنید و از قبل مشخص کنید که در هر قدم از آموزش چه اتفاقی میفتد. اگر برایتان سخت است که نوشته ها را به خاطر بسپارید نیز میتوانید از تله پرامپتر استفاده کنید که متن همیشه درمقابلتان باشد.
در این سناریو موارد زیر را رعایت کنید:
- توضیح مقدماتی درباره موضوع
- آموزش نکاتی که دیگر ویدیوهای مشابه به آن ها اشاره نکرده اند
- انسجام در روند آموزش و عدم پراکندگی موضوعی
- بیش از حد پیچیده نکردن آموزش
قدم به قدم جلو بروید
وقتی سناریو یا اسکریپت ویدیو خود را حاضر کردید، حتما یک بار آن را بررسی کنید و اگر نکته ای جا مانده است حتما آن را لحاظ کنید. سپس قدم به قدم با سناریو پیش بروید. بهتر است خلاقیت های ناگهانی به خرج ندهید چون ممکن است ساختار ویدیو را بهم بریزید و تمرکز مخاطب از دست بدهید.
4. از تصاویر استفاده کنید
اگر فکر کردید که آموزش شما به گونه ای است که نیاز به محتوای تصویری دارد، حتما در کنار صحبت هایتان از تصاویر استفاده کنید. به بیننده نشان دهید که درمورد چه چیزی صحبت میکنید تا هرگونه ابهام را برطرف کنید. هرچقدر آموزش شما دقیق تر باشد، بیننده نیز بهتر یاد میگیرد و شما را دنبال میکند. برای مثال اگر در یوتیوب آموزش آشپزی میدهید، مراحل کار را به بینندگان خود نشان دهید تا بدانند در هر مرحله از کار باید انتظار چه چیزی را داشته باشند و اگر اشتباهی کرده اند، زودتر متوجه آن شوند. اینکه تمام قدم ها و مراحل را در ویدیو آموزشی یوتیوب به شکل تصویری نشان دهید میتواند یکی از نقاط قوت شما باشد. به هرحال نباید فراموش کنیم که مردم وقتی در یوتیوب دنبال یک آموزش میگردند حتما میخواهند تصویری یک موضوع را یاد بگیرند.
علاوه بر تصاویری که به خود آموزش مربوط میشوند، میتوانید برای جذابیت بیشتر از جلوه های بصری دیگر هم استفاده کنید. اما زیاده روی نکنید و از مواردی که خیلی بی ربط هستند استفاده نکنید.
5. کیفیت نور و صدا را در نظر بگیرید
اگر بیننده نتواند ببیند که در ویدیو چه اتفاقی میفتد احتمالا خیلی سریع ویدیو را ترک میکند! این موضوع درمورد صدا نیز صدق میکند. شاید در شروع کار یوتیوب ابزار خیلی خوبی نداشته باشید و این اشکالی ندارد اما بهتر است در ادامه سعی کنید از بهترین دوربین برای ضبط ویدیو یوتیوب و بهترین میکروفون ها برای یوتیوب استفاده کنید. در کنار این موارد بهتر است از رینگ لایت یا دیگر ابزارها برای بهبود نورپردازی ویدیوهایتان نیز استفاده کنید. اگر هم آموزش شما به شکلی است که باید صفحه کامپیوتر را به نمایش بگذارید، حتما کیفیت صدا را در نظر بگیرید و از نرم افزارهای مناسب برای ضبط استفاده کنید.
بهترین نور برای ضبط ویدیو در یوتیوب کدام است؟
6. ویدیو را خیلی طولانی نکنید
به دلیل اینکه ویدیوهای آموزشی میتوانند خیلی کسل کننده باشند، اغلب مردم علاقه ای ندارند که آموزش های خیلی طولانی را دنبال کنند. میانگین بازه زمانی آموزش های مشابه را ببینید و از آن ها ایده بگیرید. اگر بهترین یوتیوبرهای همکار شما آموزش های 15 دقیقه ای آپلود کرده باشند و شما 1 ساعت آموزش بگذارید احتمالا کسی ویدیو شما را تماشا نمیکند. سعی کنید به جای ضبط یک ویدیو چندین ساعته، چند ویدیو کوتاه تر بسازید تا حوصله بیننده سر نرود.
7. حتما کپشن و توضیحات متنی بنویسید
به کپشن ویدیو بی توجهی نکنید و حتما برای ویدیو آموزشی خود در یوتیوب کپشن مناسب بنویسید. این کار باعث میشود دایره بینندگان خودتان را گسترده تر کنید و حتی کسانی که کمی مشکل شنوایی دارند را نیز پوشش دهید. در کپشن میتوانید توضیحات اضافه تری که لازم است را برای بینندگان بنویسید یا جزئیاتی که در ویدیو فرصت اشاره به آن ها نبود را ذکر کنید.
8. ویدیو را بخش بندی کنید
این کار کل ویدیو شما را به چند قسمت تبدیل میکند که هر بخش یک قسمت از آموزش را پوشش میدهد. برای مثال در آموزش آشپزی میتوانید قسمتی که مواد اولیه غذا را میگویید یک بخش جدا در نظر بگیرید. این کار باعث میشود بیننده راحت تر محتوا را دنبال کند. اگر بخواهد در ویدیو جلو یا عقب برود و قسمتی را دوباره ببیند نیز با این روش راحتتر خواهد بود. یوتیوب به شکل خودکار این کار را برای شما انجام میدهد اما میتوانید خودتان آن را تغییر دهید و با توجه به هدفتان قسمت ها را از هم جدا کنید.
منحصر به فرد بودن را فراموش نکنید
حقیقت این است که ویدیو آموزشی در یوتیوب پتانسیل این را دارد که بیش از حد جدی و خشک به نظر برسد. مخصوصا اگر تمرکز خود را فقط روی آموزش بگذارید. سعی کنید یک شخصیت خاص و متفاوت برای خودتان بسازید. احتمالا موضوع محتوای شما قبلا توسط شخص دیگری هم ساخته شده باشد اما اینکه شما یک نکته جدید به آن اضافه کنید مهم است. علاوه بر این، کاراکتر شما نیز بسیار اهمیت دارد. سعی نکنید شخصیت دیگران را کپی کنید. شما نمیتوانید جای کسی را بگیرید پس خودتان باشید.
بیشتر بخوانید: