استفاده از آهنگ و موسیقی در پلتفرم یوتیوب ساده نیست و یک سری پیچیدگی ها دارد که قبل از استفاده از آهنگ باید بررسی کنید. پس اگر از یک آهنگ خوشتان آمد سریع اقدام به استفاده از آن در ویدیو یوتیوب خود نکنید! چرا که به دلیل قوانین کپی رایت موسیقی از یوتیوب اخطار دریافت میکنید و این اخطارها به نفع شما نخواهند بود. در این مقاله میخواهیم شما را بیشتر با قانون کپی رایت موسیقی در یوتیوب آشنا کنیم و بگوییم برای اجتناب از این اخطار باید چه کار کنید.
قوانین کپی رایت یوتیوب
قانون کپی رایت در هر پلتفرم و جامعه ای به منظور حفاظت از حقوق خالق اثر است. هیچکس دوست ندارد ویدیویی که برای ضبط آن زحمت کشیده یا آهنگی که ساخته است توسط شخص دیگری منتشر شود. از نظر اخلاقی، قانونی و حرفه ای استفاده از آثار دیگران کار درستی نیست و قوانین کپی رایت یوتیوب نیز به منظور حفافظت از محتواهای تولید شده در این پلتفرم است. یوتیوب با پشتیبانی از سیستم Content ID به تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد که از محتوای خود حفاظت کنند. هر محتوایی که در یوتیوب آپلود میشود توسط این سیستم ارزیابی میشود و اگر مطابقتی بین آن محتوا و پایگاه داده Content ID پیدا شود، آن ویدیو اخطار کپی رایت دریافت میکند.
حتما فکر میکنید اگر یک محتوا در یوتیوب ثبت نشده باشد پس Content ID آن نیز در یوتیوب موجود نیست و میتوان با خیال راحت از آن استفاده کرد! این تصور کاملا غلط است. آثار مختلفی در فضای اینترنت وجود دارند که توسط Content ID محافظت میشوند و در یوتیوب آپلود نشده اند. در این بین دو نوع اخطار کپی رایت وجود دارد که میتواند کانال یوتیوب شما را به خطر بیندازد:
کپی رایت کلیم : این حالت زمانی اتفاق میفتد که محتوای شما به طور خودکار توسط الگوریتم های یوتیوب متوجه تطابق Content ID در محتوای شما بشود و خودش به شما اخطار بدهد.
کپی رایت استرایک : این حالت از کپی رایت یوتیوب برای زمانی است که صاحب اثر خودش متوجه سو استفاده از اثرش در محتوای شما شود و به یوتیوب درخواست حذف آن را بدهد.
چطور بفهمیم آهنگی کپی رایت دارد؟
وقتی شخصی یک محتوا تولید میکند صاحب تمام و کمال آن اثر خواهد بود و مراحلی را برای ثبت آن اثر به نام خودش طی کرده است. حال سوال این است اگر خواستیم از یک موزیک برای ویدیو یوتیوب خود استفاده کنیم، چطور بفهمیم آن موزیک کپی رایت دارد یا نه؟ یک راه مطمئن این است که بعد از انتشار ویدیو در قسمت Request Status میتوانید وضعیت کپی رایت آن را مشاهده کنید. اگر کپی رایت داشت باید ویدیو خود را ویرایش کنید. به همین دلیل بهتر است که اول ویدیو خود را به طور خصوصی منتشر کنید تا مطمئن شوید کپی رایت دارد یا نه. غیر از خود یوتیوب، وب سایت هایی هستند که موزیک های بدون کپی رایت را منتشر میکنند. میتوانید موسیقی مد نظر خود را در این سایت ها جست و جو کنید.
روش پیشگیری از دریافت اخطار کپی رایت
یک راه حل امن و مطمئن برای جلوگیری از دریافت اخطار کپی رایت در مورد موسیقی ویدیو های یوتیوب، که اتفاقا رایج ترین مشکل کپی رایت در بین یوتیوبرها است، استفاده از YouTube Audio Library است. استفاده از موسیقی های این قسمت برای همه یوتیوبرها در دسترس و کاملا رایگان است. برای استفاده از آهنگ ها در ویدیو یوتیوب خود مراحل زیر را طی کنید:
- ورود به اکانت Youtube
- بر روی پروفایل خود کلیک کنید.
- وارد youtube studio شده و گزینه Audio Library را انتخاب کنید.
- اهنگ مورد نظر خود را انتخاب و Download کنید.
توجه کنید که دو نوع موسیقی در این بین وجود دارد. اگر آهنگی که انتخاب میکنید جزو دسته attribution required باشد، باید در هنگام انتشار حتما نام خالق یا صاحب اثر را ذکر کنید تا با مشکل کپی رایت مواجه نشوید. ولی اگر آهنگ انتخابی شما جزو دستهattribution not required باشد، هیچ مشکلی در به کار گیری آن موسیقی در ویدیو خود نخواهید داشت.
دور زدن کپی رایت
برخی از یوتیوبر ها با وجود سخت گیری یوتیوب، به دلایل مختلفی اصرار دارند که از آهنگ های کپی رایت دار استفاده کنند و سعی میکنند با ترفندهایی قانون یوتیوب را دور بزنند. برای مثال سعی میکنند موزیک را به گونه دیگری اجرا کنند و یا بخشی از آن را تغییر دهند. اما با این حال ریسک تشخیص کپی بودن آن وجود دارد. یوتیوب با الگوریتم های خود کاملا این قابلیت را دارد که کپی بودن موزیک های شرکت های رسمی را دارد و تقریبا هیچ راهی برای دور زدن سیستم Content ID وجود ندارد. به جای این کار میتوانید از وب سایت های زیر برای دانلود آهنگ استفاده کنید که کپی رایت ندارند:
- Sound CollectionFacebook
- Audiojungle.net
- Mixkit.co
- Pixabay
- Songsara.net
- Thematic
- Ccmiwter.org
- Icons8
- Epidemicsound.com
- Tekno axe
- ccHound
نکات مهم درمورد کپی رایت
چند مورد وجود دارد که خیلی از یوتیوبرهای ایرانی به آن ها توجه نمیکنند و بی دقتی های کوچکی هستند که باعث میشود اخطار کپی رایت دریافت کنید:
- اگر فکر میکنید آهنگ های ایرانی کپی رایت نمیخورند اشتباه میکنید. حتی آثار ایرانی و فارسی هم شامل قانون کپی رایت میشوند.
- گاهی افراد حواسشان به موسیقی هایی که در پس زمینه ویدیو پخش میشوند نیست. اما کوچکترین صدایی میتواند باعث شود که شما کپی رایت بخورید.
- سعی کنید بیش از چند ثانیه از آهنگ را در محتوای خود پخش نکنید.
- حتی محتواهای رایگان که کپی محتوای دیگران باشند نیز شامل کپی رایت میشوند.
ممکن است اشتباهی اخطار کپی رایت بگیریم؟
بعید است که این اتفاق بیفتد ولی با این حال بله! ممکن است به هر دلیلی اشتباها شما یک اخطار کپی رایت دریافت کنید. اگر کاملا اطمینان دارید که شما قوانین کپی رایت را نقض نکردید و دریافت این اخطار کاملا اشتباه است، میتوانید اقدام به اعتراض و رد اخطار کنید. چطور؟
برای اعتراض به اخطار کپی رایت کافی است وارد یوتیوب استودیو شوید و در قسمت چپ بر روی گزینه ویدیو کلیک کنید. فیلتر کپی رایت را انتخاب کنید و در بخش restriction columns موس خود را روی کپی رایت بگذارید تا گزینه see details برایتان نمایش داده شود. اعتراض شما به دست صاحب اثر خواهد رسید و تا 30 روز بعد مهلت دارد تا پاسخ اعتراض شما را بدهد.
سخن پایانی
حالا که درمورد قوانین سخت گیرانه یوتیوب درمورد کپی محتوا آگاهی دارید، اگر یک موزیک را در جایی شنیدید و از آن خوشتان آمد سریعا اقدام به استفاده از آن در ویدیو یوتیوب خود نکنید و پیش از آن سعی کنید بفهمید قانون کپی رایت یوتیوب درمورد آن موزیک صدق میکند یا خیر. اگر بدون توجه به این موارد از آثار دیگران استفاده کنید نه تنها کانال یوتیوب شما رشد نخواهد کرد و نمیتوانید به کسب درآمد از یوتیوب برسید بلکه با گرفتن اخطار های کپی رایت کلیم و کپی رایت استرایک باعث آسیب دیدن کانال شما میشود.
درآمد بهترین یوتیوبرهای ایرانی