گوگل از 14 ماه می هوش مصنوعی و پاسخ دهی به سرچ کاربر با آن را در ایالات متحده آغاز کرد. با وجود اینکه گوگل ادعا میکند پاسخ های ارائه های شده با هوش مصنوعی، نرخ کلیک را افزایش میدهند اما نه تنها مدرکی برای اثبات این قضیه ارائه نکرده است بلکه از پاسخ به سوالات مستقیم در این مورد نیز طفره میرود!

وقتی افراد درمورد این موضوع صحبت میکنند معمولا دو نکته را بیان میکنند:

  • پاسخ دادن به سرج کاربر با هوش مصنوعی یک تجربه کاربری کاملا متفاوت است پس نباید نرخ کلیک را به شکل قدیمی و متناسب با همان تعریف بررسی کنیم. این کار باعث میشود نتایج قابل استناد نباشند.
  • شاید حق با گوگل باشد و واقعا این الگوریتم جدید، نرخ کلیک را افزایش داده باشد اما چیزی که واضح است این است که گوگل این حقیقت را به شکل خوبی بیان نمیکند. شاید هم عامدا این موضوع را مبهم نگهداشته است!

ما در این مقاله به بررسی پاسخ های هوش مصنوعی گوگل و تجربه کاربری که فراهم میکنند میپردازیم اما نگرانی هایی که بیان میکنیم، درمورد Bing Copilot نیز صدق میکنند.

UI و UX پاسخ های هوش مصنوعی گوگل

پاسخ های هوش مصنوعی گوگل و Bing Copilot یک راه جدید برای ارتباط با نتایج سرچ فراهم کرده اند. این تجربه کاربری متفاوت زمانی آغاز میشود که کاربر با هوش مصنوعی مولد تعامل برقرار میکند و از او سوالی میپرسد. بعد از اینکه کاربر دستور خود را وارد کند، هوش مصنوعی مولد نتایج سرچ را زیر و رو میکند و یک خلاصه غنی را از این نتایج به کاربر ارائه میدهد که نسبت به نتایج سرچ سنتی تر بهتر هستند. اما آیا واقعا همینطور است؟!

تاثیر الگوریتم جدید گوگل بر CTR

گوگل ادعا میکند که جستجو کننده ها از نتایجی که از هوش مصنوعی میگیرند خیلی راضی هستند! این نتایج شامل یک بخش اصلی است که پاسخ کاربر است و همچنین نتایج فرعی که به نوعی زیرمجموعه آن موضوع محسوب میشوند. همچنین لینک هایی را نیز شامل میشود که کاربر را به وبسایت های مرجع هدایت میکند.

اما درمورد بررسی CTR نیاز به جزئیات بیشتری داریم چون تجربه به پاسخ رسیدن از طریق نتایج سرچ عادی با پاسخ های تولید شده توسط هوش مصنوعی گوگل بسیار متفاوت است. در چنین شرایطی من بر روی دو سناریو تمرکز میکنم:

  • این خلاصه ارائه شده توسط AI نیاز کاربر را پاسخ میدهد و او دیگر دلیلی ندارد که روی لینکی کلیک کند!
  • وقتی کاربر اطلاعات بیشتری دارد، سوالان بعدی خود را نیز میپرسد و باز هم از طریق هوش مصنوعی یا لینک های ارائه شده توسط آن به جوابش میرسد.

هوش مصنوعی مولد، نرخ کلیک را بالا میبرد؟

نکته کلیدی این است که وقتی نتایج توسط هوش مصنوعی آماده میشوند، اهداف کمتری برای کلیک کردن وجود دارد. در حالت عادی از نتایج سرچ که با آن آشنا هستیم، در هر صفحه ده لینک مشاهده میکنیم که شاید از نظر نمایش باهم برابر باشند و برتری آن ها صرفا رتبه آن ها است. اما وقتی هوش مصنوعی گوگل پاسخ سرچ را میدهد، لینک مربوط به پاسخش را به عنوان منبع در کنار اسم سایت، هدینگ ها و حتی شاید عکس ها، در اختیار ما میگذارد! پس شاید لینک هایی که توسط هوش مصنوعی نمایش داده میشوند نرخ کلیک بالاتری بگیرند اما مشکل این است که نمایش لینک ها در هوش مصنوعی بسیار محدود است و بسیاری از سایت ها شانس خود را از دست میدهند.

درواقع منطق گوگل برای ادعایش که میگوید نرخ کلیک با هوش مصنوعی مولد بالاتر میرود نیز بر همین اساس است. وقتی اهداف کمتری برای کلیک وجود داشته باشند، در نتیجه CTR نیز بالاتر میرود. اما سوال کلیدی این است که اصلا چقدر احتمال دارد مردم روی لینک کلیک کنند؟ چند درصد کلیک میکنند؟ دیتاهایی که میتواند پاسخگوی این سوالات باشد عمومی نیستند و گوگل هم تا این لحظه آن ها را در اختیار ما قرار نگذاشته است.

گفته های گوگل درمورد کلیک ها با پاسخ هوش مصنوعی گوگل

سخنگوی گوگل بیان میکند که طبق مشاهده های آن ها، لینک هایی که در نتیجه ارائه شده توسط هوش مصنوعی وجود دارند کلیک بسیار بیشتری نسبت به زمانی که در نتایج سرچ سنتی وجود داشته اند دریافت میکنند!

آزاردهنده است، نه؟ بیشتر شبیه پاسخی است که میخواهد ذهن ما را منحرف کند! چون نه زمینه ای دارد و نه توضیح کاملی درموردش داده شده است! پس بگذارید خودمان به شکل دقیق تری بررسی کنیم:

سرچ با هوش مصنوعی

در هر حالتی از جستجو، لینک های مختلف، CTR های متفاوتی دریافت می کنند. به عنوان مثال، در 10 لینک آبی صفحه اول، لینک 1 دارای CTR بالاتری نسبت به لینک 9 است. AI Overviews معمولاً بین دو تا پنج لینک را نشان می دهد که بسیار کمتر از 10 لینک آبی که معمولاً نمایش داده می شود است. از آنجا که در پاسخ های هوش مصنوعی لینک های کمتری ارائه میشوند، CTR برای هر لینک در AIO در مقایسه با لینک های موجود در نتایج سرچ به شکل قدیمی بالاتر میرود. پس طبیعی است که نرخ کلیک در این حالت بالاتر است اما شاید مقایسه این شکل از نتیجه با نتایج سرچ سنتی کار درستی نباشد.

چند مورد وجود دارد که عملکرد هوش مصنوعی گوگل در پاسخ دهی را زیر سوال میبرد:

  • URL های تکراری: در جستجوهای قدیمی و نتایج سرچ، هر URL فقط یک بار در بین نتایج ظاهر میشود. در حالی که حالا در نسخه آزمایشی پاسخ دهی هوش مصنوعی، یک URL میتواند چندین بار در نتایج ظاهر شود.
  • اندازه گیری CTR: در نحوه سرچ با هوش مصنوعی، سرچ کاربر به شکل تعاملی است، در نتیجه سوال اینجا است که باید نرخ کلیک را بر اساس نمایش در هر نتیجه اندازه گیری کرد یا هر عبارت؟
  • پاسخ های متغیر: پاسخ های ارائه شده توسط هوش مصنوعی برای سرچ ها در گوگل میتواند در طی زمان متفاوت باشد درحالی که در صفحه نتایج استاندارد و قدیمی، موقعیت ها و نتایج تقریبا ثابت بودند (حداقل برای مدت طولانی).

نتیجه گیری

در پایان برای پاسخ به این سوال که آیا نرخ کلیک در الگوریتم جدید گوگل بالاتر رفته است یا خیر باید بگوییم که نیاز به اطلاعات بیشتری از سمت گوگل داریم. گوگل باید برای این ادعای خود معیارهای اندازه گیری را مشخص کند. اما تا این لحظه چنین کاری نکرده است! شاید نرخ کلیک برای یک سایت با این الگوریتم نسبت به گذشته بیشتر شده باشد اما شرایط حالا کاملا متفاوت است و باید منتظر جزئیات بیشتری از سمت گوگل باشیم.