امروزه یکی از محبوب ترین و ارزان ترین روش های تبلیغ کسب و کار در دنیای اینترنت گوگل ادز است. این بستر تبلیغاتی توسط شرکت گوگل که همه آن را میشناسیم راه اندازی شده است تا به اشکال مختلف باعث افزایش فروش و آگاهی از برند شما شود. ساز و کار آن هم بسیار ساده است. نمایش تبلیغ در گوگل به شکلی است که کسب و کار شما در نتیجه سرچ برای کاربران ظاهر میشود. البته باید گفت که کمپین های گوگل ادز انواع مختلفی دارند. به دلیل افزایش محبوبیت تبلیغ در گوگل، یکی از مشاغل جدید نیز مدیریت کمپین های گوگل ادز است. حال تفاوتی ندارد که شما میخواهید در گوگل کسب و کار خودتان را تبلیغ کنید یا قصد دارید این حوزه را به عنوان شغل انتخاب کنید. در هر حال لازم است با برخی از اصطلاحات کاربردی و اساسی گوگل ادز آشنا شوید. در این مقاله به پایه ترین مفاهیم این موضوع میپردازیم.
چرا اصطلاحات کاربردی گوگل ادز را بدانیم؟
اگر بخواهید شغل خود را در حوزه گوگل ادز و تبلیغات گوگل انتخاب کنید، این اصطلاحات اولین چیزهایی هستند که باید بدانید تا بتوانید دوره های تخصصی تر را به خوبی درک کنید. اگر هم بخواهید کسب و کارتان را تبلیغ کنید بهتر است این موارد را بدانید تا با آگاهی بیشتری تبلیغات خود را انجام دهید. با درک اصطلاحات پایه و کاربردی تبلیغ در گوگل، شما میتوانید نتیجه بهتری هم بگیرید. البته همیشه یادتان باشد که برای مدیریت کمپین های گوگل ادز خود از یک مشاور متخصص کمک بگیرید. برای این کار میتوانید روی جیمکس ادز نیز حساب کنید.
مفهوم اصطلاحات پایه در گوگل ادز
حالا که از اهمیت درک و بلد بودن این اصطلاحات آگاه شدید، وقت آن رسیده که به معرفی و توضیح هر یک از مفاهیم در گوگل ادز بپردازیم.
PPC (Pay Per Click)
از ابتدایی ترین مفاهیم در گوگل ادز PPC یا همان تبلیغات کلیکی است. همانطور که از شکل کامل این کلمه پیدا است، پرداخت هزینه در این نوع تبلیغ به ازای کلیک های دریافتی است. به عبارتی تبلیغ شما به کاربران نمایش داده میشود و در ازای هر کلیک کاربران روی تبلیغ شما، باید هزینه بپردازید. این تبلیغ میتوان در گوگل یا در یوتیوب باشد و یکی از به صرفه ترین انواع تبلیغات اینترنتی است.
Budget
توضیح این اصلاح سخت نیست. کافی است کمی زبان انگلیسی بلد باشید تا مفهوم آن را درک کنید. باجت شما درواقع همان بودجه شما است. همان مقدار پولی که قصد دارید برای کمپین های تبلیغاتی گوگل ادز خود هزینه کنید. وقتی که بودجه لازم برای تبلیغات گوگل خود را به شکل روزانه تعریف کنید، با ضرب کردن این مبلغ در عدد 30.4 میتوانید بودجه لازم برای تبلیغات در یک ماه را به شکل تخمینی به دست آورید.
Keyword
کلمه کلیدی عبارتی است که احتمالا آن را در حوزه سئو نیز زیاد شنیده باشید. اما کاربرد کلمات کلیدی در گوگل ادز کمی متفاوت است. پیدا کردن کلمات کلیدی همیشه اولین قدم برای راه اندازی کمپین تبلیغاتی است. انتخاب کلمه کلیدی مناسب که بیشترین سود و بازدهی را از تبلیغ به همراه داشته باشد نیازمند دقت بالا است. این کلمات همان کلمه هایی هستند که شما میخواهید با آن ها دیده شوید. یعنی چه؟ فرض کنیم شما کفش فروشی دارید و میخواهید برای کفش پاشنه دار آبی در گوگل تبلیغ کنید. پس کلمه کلیدی شما میشود: خرید کفش پاشنه دار آبی. وقتی کاربر این عبارت را سرچ کند تبلیغ شما نمایش داده میشود.
Negative keyword : کلمه کلیدی منفی یعنی آن کلمات کلیدی که شما نمیخواهید در نتایج سرچ آن ها دیده شوید. وقتی یک کلمه کلیدی را منفی یا اصطلاحا نگتیو کنید، دیگر تبلیغ شما برای آن کلمه نمایش داده نمیشود چون درواقع آن کلمه را از کمپین خود حذف کرده اید.
Campaign
وقتی میخواهید وارد دنیای گوگل ادز شوید، یکی از اصطلاحات و کلماتی که زیاد میشنوید کمپین ها هستند. همانطور که احتمالا حدس میزنید، کمپین های گوگل ادز یک مجموعه از گروه های تبلیغاتی هستند که شاید آن ها را با عنوان اد گروپ نیز بشناسید. نکته قابل توجه این است که تنظیمات و بودجه ها در یک کمپین یکسان است. انواع کمپین های گوگل ادز چندین مورد هستند که شما باید بر اساس هدف خودتان از تبلیغ آن را انتخاب کنید. البته که میتوانید چندین کمپین مختلف ایجاد کنید اما بهتر است در این مورد با یک شخص با تجربه مشورت کنید.
Ad Group : اد گروپ ها گروهی از تبلیغات گوگل و کلمات کلیدی هستند که موضوع مشترکی دارند. اد گروپ را با کمپین اشتباه نگیرید چون میتوان در یک کمپین گوگل ادز چندین اد گروپ داشت.
CPC (Cost Per Click)
بالاتر تبلیغات کلیکی را معرفی کردیم و گفتیم ساز و کار آن به شکلی است که شما به ازای هر کلیک کاربر روی تبلیغ، هزینه پرداخت میکنید. حالا به این هزینه و مقدار پولی که بابت هر کلیک پرداخت میکنید، CPC میگویند. مشخص کردن CPC یعنی تعیین کنید حاضرید چه مقدار هزینه برای هر کلیک بپردازید. استراتژی قیمت گذاری و تعیین این مبلغ کاری است که یک شخص با تجربه انجام میدهد. اگر شما دانش و اطلاعات کافی ندارید بهتر است که از استراتژی های قیمت گذاری خودکار و هوشمند که گوگل ادز در اختیار شما میگذارد استفاده کنید.
Quality Score
امتیاز کیفی یا همان کوالیتی اسکور بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون نرخ کلیک و ارتباط برای آگهی شما توسط گوگل مشخص میشود. اهمیت آن چیست؟ هرچقدر امتیاز کیفی یک تبلیغ بیشتر باشد یعنی تبلیغ شما بیشتر به افراد نشان داده شده است و در این صورت شما هم هزینه کمتری بابت هر کلیک خواهید پرداخت. اما یک سوال برای برخی از فعالان این حوزه وجود دارد: آیا کوالیتی اسکور هنوز هم اهمیت دارد؟
Bidding
قیمت گذاری یکی از مهم ترین و اصلی ترین اصطلاحات و مفاهیم در گوگل ادز است که اگر میخواهید پا در این حوزه بگذارید حتما باید آن را درک کنید. استراتژی قیمت گذاری یعنی چطور و چگونه تبلیغ خود را قیمت گذاریم کنیم تا با مناسب ترین بودجه بیشترین بازدهی را بگیریم. درواقع قیمت گذاری به صرفه بودن یا نبودن تبلیغ شما را مشخص میکند.
تفاوت “قیمت گذاری دستی” و “قیمت گذاری اتوماتیک” در گوگل ادز
Impression و Click و رابطه آن ها
مورد بعدی از اصطلاحات پایه در گوگل ادز، ایمپرشن است. توضیح سختی هم ندارد. ایمپرشن یعنی تعداد دفعاتی که آگهی تبلیغاتی شما در گوگل نمایش داده شده است. مهم نیست کسی روی آن کلیک کرده باشد یا خیر. همین که به کاربر نشان داده شود، یک ایمپرشن برای آن تبلیغ لحاظ میشود.
اما اگر تبلیغ به کاربر نشان داده شود و روی آن کلیک هم بکند، یک کلیک برای آگهی لحاظ میشود. رابطه ایمپرشن و کلیک چیست؟ نرخ کلیک تبلیغ شما در گوگل درواقع از نسبت همین میزان کلیک به ازای نمایش (ایمپرشن) به دست می آید و به آن CTR یا Click Through Rate میگویند.
Conversion
تبدیل یا کانورژن همان هدفی است که از ابتدا برای کمپین مشخص کرده اید. تحلیل کانورژن و بررسی آن است که عملکرد کمپین های تبلیغاتی را مشخص میکند. شاید این اصطلاح را بتوانیم یک مورد سخت تر نسبت به باقی موارد در نظر بگیریم. چرا که تحلیل کمپین ها برای کسی که تازه با این کار آشنا شده است راحت نیست و نیازمند تجربه است.
ROAS
بازگشت هزینه تبلیغ گوگل یک معیار برای بررسی و تحلیل میزان بازدهی و عملکرد تبلیغات گوگل است. ROAS به شکل درصد محاسبه و نمایش داده میشود. این فاکتور یکی از مهمترین موارد در بررسی عملکرد کمپین ها است. یکی از مشکلات افراد این است که فاکتور ROAS را با یکی دیگر از معیارها با عنوان ROI اشتباه میگیرند. برای اینکه بدانید ROI چیست مطلب زیر را مطالعه کنید:
نرخ بازگشت سرمایه گوگل ادز چیست؟ چطور باید آن را افزایش داد؟
سخن پایانی
تلاش کردیم برخی از پایه ترین و اصلی ترین مفاهیم و اصطلاحات گوگل ادز را به شما معرفی کنیم. البته که دانستن این چند مورد کافی نیست اما میتواند شروع خوبی باشد. اگر علاقه دارید که بیشتر درمورد گوگل ادز و تبلیغات گوگل بدانید، مقاله های دیگر ما در جیمکس ادز را در این حوزه مطالعه بفرمایید. با مطالعه همه این مقالات میتوانید دانش تخصصی خود را بیشتر کنید.