هر کسی که یک کسب و کار مدرن را مدیریت میکند؛ نیاز دارد تا نتیجه استراتژی های بازاریابی خود را بر اساس داده های واقعی بررسی و تجزیه و تحلیل کند. برای مثال اینکه تبلیغ در کدام شبکه اجتماعی ترافیک بیشتری برای سایت شما به همراه دارد، در ادامه روند بازاریابی بسیار مهم و ضروری است. کد UTM یا همان سامانه ماژول ردیابی برای این کار به شما کمک میکند.

UTM چیست؟

UTM مخفف عبارت Urchin tracking module میباشد که در زبان فارسی به آن ماژول ردیابی نیز میگویند. در سال 2005 شرکت نرم افزاری Urchin توسط کمپانی گوگل خریداری شد و ابزار Google Analytics که احتمالا با آن آشنایی دارید درواقع بر پایه نرم افزارهای همین شرکت ساخته شده است.

UTM درواقع مجموعه ای از پارامتر ها و یا قطعه کدی است که به منظور شناسایی و ردیابی ترافیک وب سایت و یا بررسی میزان تاثیرگذاری کمپین های بازاریابی به URL اضافه میشود. درواقع با استفاده از UTM شما متوجه میشوید که کدام یک از روش های تبلیغاتی شما بهترین نتیجه را برای وب سایت به همراه داشته.

چرا UTM مهم است؟

به عنوان کسی که یک کسب و کار را مدیریت میکند، احتمالا هر روز لینک های مختلفی را در شبکه های اجتماعی مختلف به اشتراک میگذارید. در نتیجه مشتریان و مخاطبان از روش های مختلفی به سمت شما جذب میشوند. کد UTM به شما کمک میکند تا میزان عملکرد هرکدام از این لینک ها را بررسی کنید و بدانید ترافیک سایت شما دقیقا از طریق کدام لینک تامین میشود.

درست است که ابزارهایی مانند Google Analytics و  Mixpanelنیز همین کار را میکنند. اما این ابزارها فقط میتوانند یک دید کلی از بیشترین ترافیک دریافتی به شما بدهند. اگر قصد دارید این موضوع را دقیق تر بررسی کنید باید از UTM در کنار آن ها استفاده کنید. UTM دقیقا به شما نشان میدهد که ترافیک دریافتی شما از یک شبکه اجتماعی به خصوص چقدر است.

وجود کد UTM به سئو سایت شما نیز کمک زیادی میکند. اگر شما بدانید که بیشترین بازدید سایت از کدام اپلیکیشن و به چه روشی به سمت شما می آید قطعا همان مسیر را برای ادامه کار در پیش خواهید گرفت. در نتیجه بیشتر دیده خواهید شد و گوگل نیز متوجه این مورد میشود و به سایت شما رتبه بیشتری میرود.

 

utm

 

پارامترهای UTM

یک کد UTM چندین پارامتر دارد که هرکدام از آن ها به نوعی به Google Analytics و یا هر ابزاری که استفاده میکنید، کمک میکند تا ترافیک دریافتی وب سایت مرتب شود. این پارامترها شامل موارد زیر است:

Source:

این پارامتر جواب سوال «ورودی من از کجا می آید» را به شما میدهد. با افزودن تگ &utm_source= به لینک های خود، تمام بازدیدهایی که از آن لینک به سمت سایت شما می آید به نوعی برچسب گذاری میشوند. برای مثال مشخص میشود که ورودی شما از طریق فیسبوک بوده یا لینکدین.

Medium:

این پارامتر به اندازه source دقیق و سر راست نیست و درواقع کلی تر است. این پارامتر درواقع نوع رسانه ای که از آن استفاده کرده اید را بیان میکند (ایمیل یا cpc و …)

Campaign:

با استفاده از این پارامتر شما به پاسخ سوال «چرا ترافیک به سمت شما می آید» میرسید. کمپین تبلیغاتی شما در این پارامتر مشخص میشود. برای مثال میتوانید ذکر کنید که این لینک برای تبلیغات عید نوروز ساخته شده. در این صورت میتوانید بفهمید تبلیغات عیدانه شما تا چه حد مفید بوده است.

دو پارامتر اختیاری نیز میتواند در این لینک وجود داشته باشد:

Content:

این پارامتر برای زمانی مفید است که دو محتوای مختلف در یک شبکه اجتماعی داشته باشید و بخواهید هرکدام را دقیق و جدا ردیابی کنید.

Term:

این پارامتر در ردیابی و شناسایی کلمات کلیدی شما تاثیر زیادی دارد.

پس از اضافه کردن این پارامترهای اجباری در نهایت URL شما همچین شکلی خواهد داشت:

https://gmaxads.com/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=yalda&utm_id=44

چطور کد UTM بسازیم؟

برای تولید کد UTM نیازی به دانش کدنویسی ندارید. ابزارهای مختلفی برای این کار موجود هستند که یکی از بهترین آن ها Google UTM generator است. این ابزار به خوبی با Google Analytics هماهنگ است و تنها با وارد کردن چند مورد ساده میتوانید URL آماده خود را دریافت کنید. وب سایت ها و ابزارهای دیگری نیز موجود هستند که استفاده راحتی دارند.

کجا باید از UTM استفاده کنیم؟

هر زمانی که قصد داشتید ترافیک ورودی خود را بررسی کنید. مثل

شبکه های اجتماعی:

برای مثال زمانی که لینک وب سایت خود را در پروفایل اینستاگرام و یا پست های خود قرار میدهید بهتر است از UTM استفاده کنید تا ببینید این لینک چقدر برای شما مفید است. آیا اینستاگرام شما به اندازه کافی برای کسب و کار شما سودمند است یا خیر؟

بنر های تبلیغاتی:

اگر از لینک هایی که کد UTM دارند در بنرهای تبلیغاتی خود استفاده کنید، متوجه میشوید که کدام سایت آورده بهتری برای شما دارد. در نتیجه میتوانید تصمیم بگیرید که همکاری خود را با سایتی که بنر تبلیغاتی شما در آن گذاشته شده ادامه دهید یا خیر.

ایمیل:

با وجود پارامتر های UTM شما میتوانید عناصر سودمند و تاثیرگذار در ایمیل ها و خبرنامه های خود را شناسایی کنید.

برای شروع از چند URL استفاده کنید و وقتی با فرایند آن آشنا شدید، از URLهای بیشتر استفاده کنید.

استفاده از UTM در Google Analytics

بعد از اضافه کردن کد UTM به URL میتوانید عملکرد را در گوگل آنالیتیکز بررسی کنید. کافی است وب سایت را به این ابزار وصل کنید و وارد اکانت خود شوید. وارد مسیر زیر شوید و اطلاعات دریافتی را تجزیه و تحلیل کنید:

Acquisition → Overview → All Traffic → Source/Medium

 Acquisition → Campaigns → All Campaigns

utm

سخن پایانی

اگر استراتژی ها و ابزارهای متفاوتی را به منظور تبلیغات و شناخته شدن کسب و کار خود امتحان کردید اما نمیدانید کدام روش بهتر است، باید همانطور که در این مقاله گفته شد از UTM ها در لینک های مورد استفاده خود بهره ببرید. کد UTM کار تجزیه و تحلیل داده ها را برای شما بسیار ساده تر از قبل میکند و به ادامه مسیر مارکتینگ شما نیز کمک شایانی میکند.