اصلا متا دیسکریپشن چیست؟ متا دیسکریپشن یک بخش از کدهای HTML است برای توصیف محتوای کلی متن به کار میرود. این قطعه کد به افراد نشان میدهد که آن صفحه چه محتوایی را پوشش میدهد. متا دیسکریپشن همان توضیحاتی است که در نتایج سرچ، زیر عنوان نوشته میشود؛ پس بهترین متا دیسکریپشن باید بهترین توضیح از محتوای صفحه باشد اما این تمام ماجرا نیست.

کد توضیحات متا یا همان متا دیسکریپشن در بین کدهای HTML چیزی شبیه به کد زیر است:

<meta name=”description” content=”Site Explorer runs on a huge database of 12 trillion links and 402 million tracked keywords to give you the most complete SEO data about any website or URL.”>

با اینکه متا دیسکریپشن یک فاکتور محکم برای رتبه گرفتن در گوگل محسوب نمیشود، همچنان بخشی از سئو داخلی یا همان On-Page SEO محسوب میشود. در این مقاله به بیان ویژگی هایی میپردازیم که باعث میشود بهترین متا دیسکریپشن را برای صفحات وبسایت بنویسید. اما قبل از این کار بهتر است توضیح دهیم که چرا باید به متا دیسکریپشن توجه کنیم با اینکه میدانیم معیار قابل اتکایی برای رتبه گرفتن در گوگل نیست!

چرا متا دیسکریپشن مهم است؟

داشتن یک متا دیسکریپشن قانع کننده و جذاب باعث میشود که افراد بیشتری علاقمند شوند که روی صفحه شما در نتایج سرچ کلیک کنند. همین موضوع به اندازه کافی مهم است. حتی اگر گوگل فقط 37 درصد از مواقع بهترین متا دیسکریشن که خودتان تنظیم کرده اید را نمایش دهد! برای مثال اگر شما 50000 نمایش (ایمپرشن) در ماه، برای یکی از صفحات خود بگیرید، گوگل به طور میانگین فقط در 18500 مورد از آن ها متا دیسکریپشن انتخابی شما را نشان میدهد.

تغییر متا دیسکریپشن

درست است که این مقدار خیلی کم است و نباید بیش از حد درگیر آن شد اما همین میزان کم هم نشان میدهد که ارزش دارد تا کمی برای نوشتن بی نقص ترین و بهترین متا دیسکریپشن وقت بگذارید. شاید جالب باشد که بدانید بین نرخ کلیک 4% تا 4.5% میتواند 100 کلیک اختلاف باشد! اگر خواستید برای صفحه ای متا دیسکریپشن تنظیم کنید و نمیدانستید چقدر باید به آن توجه کنید و دقت داشته باشید، دو سوال از خود بپرسید. اگر جواب یکی از آن سوالات بله بود، توضیحات متا را با دقت بیشتری بنویسید:

  • آیا هدف این صفحه، جذب ترافیک ارگانیک به سمت وبسایت است؟
  • ممکن است آن صفحه در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شود؟

برای مورد دوم نیاز است که کمی توضیح دهیم. وقتی صفحه ای در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شود، دیسکریپشن خود را از متا تگ OG به دست آورده و تنظیم میکند. اما اگر برای آن صفحه تگ OG تعیین نشده باشد، متا دیسکریپشن را به جای آن نمایش میدهد. پس اگر میخواهید از بین این موارد تنها یکی را انتخاب کنید و بنویسید، بهترین گزینه متا دیسکریپشن است.

چطور متا دیسکریپشن را بنویسیم؟

برای نوشتن بهترین متا دیسکریپشن که بیشترین نرخ کلیک را به دنبال داشته باشد باید 4 قدم مهم را دنبال کنید:

1. عنوان را گسترش دهید

همیشه متا دیسکریپشن را یک عضو مکمل برای عنوان یا تایتل خود در نظر بگیرید. عنوان شما باید کوتاه، مختصر و مفید باشد. محدودیت نوشتن در عنوان بسیار زیاد است و تنها چند کاراکتر میتوانید استفاده کنید. متا دیسکریپشن به شما اجازه میدهد که این توضیح کوتاه را با جزئیات بیشتری توضیح دهید و با دستی بازتر مخاطب را به وبسایت خود دعوت کنید. درست است که به کار بردن کلمه کلیدی در متا دیسکریپشن میتواند برای بازدید گرفتن خیلی مفید باشد اما باید بیشتر روی این تمرکز کنید که متن دیسکریپشن شما، جذاب و ترغیب کننده باشد تا کلیک بگیرید. در این صورت میتوان آن را بهترین متا دیسکریپشن برای صفحه خواند.

2. هدف مخاطب را از سرچ در نظر بگیرید

هدف مخاطب از سرچ، یعنی دلیلی که کاربران یک عبارت را سرچ میکنند. وقتی مردم کلمات کلیدی وبسایت شما را سرچ میکنند، به دنبال چه چیزی هستند؟ اطلاعات؟ خرید محصول؟ مرجع خاص؟ پاسخ یک سوال؟ برای اینکه هدف کاربران از سرچ عبارت های کلیدی خودتان را بفهمید میتوانید کلمات را سرچ کنید و سایت هایی که بیشترین رتبه را دارند بررسی کنید. ببینید محتوای آن ها چه شکلی دارد؟ این یک روش برای الگو گرفتن است.

در برخی موارد ممکن است نتیجه سرچ کلمه کلیدی در سایت های مختلفی که ظاهر میشوند متفاوت باشد. مثلا اگر عبارت «بستن کراوات» را سرچ کنید شاید با سبک صفحات مختلفی رو به رو شوید. یک صفحه کراوات میفروشد و صفحه دیگر یک بلاگ آموزشی تصویری برای انواع مدل های بستن کراوات است! در این شرایط چه باید کرد؟ معلوم است! شما باید آن سایت هایی را مرجع خود قرار دهید که سبک محتوایشان با محتوایی که شما قصد دارید منتشر کنید بیشتر شباهت دارد.

3. دقیق باشید و محدودیت را فراموش نکنید

درست است که متا دیسکریپشن فضای بیشتری نسبت به عنوان برای نوشتن در اختیار شما میگذارد اما با این حال همچنان محدود است. در نتیجه برای نوشتن بهترین متا دیسکریپشن، بیش از حد داستان سرایی نکنید. حقیقت این است که کاربران خیلی سریع تصمیم میگیرند که روی یک لینک کلیک بکنند یا نه. یک نگاه گذرا به متن توضیحات نشان داده شده در نتیجه سرچ برای کاربر کافی است تا بفهمد آیا میخواهد بیشتر درمورد آن بداند یا خیر. پس تلاش کنید از فضایی که برای متن در اختیار دارید مفید استفاده کنید و آن را هدر ندهید.

محدودیت دیسکریپشن در حال حاضر برای موبایل 120 کاراکتر و برای دسکتاپ 160 کاراکتر است. اگر نمیتوانید خودتان متا دیسکریپشن را در محدوده مناسب بنویسید، میتوانید از ابزارهایی مثل افزونه Yoast در وردپرس استفاده کنید. در این صورت فضای مشخصی برای نوشتن متا دیسکریپشن در اختیار دارید و نواری در قسمت پایین آن مشاهده میکنید که به شما نشان میدهد متا دیسکریپشنتان در محدوده مناسب قرار دارد یا خیر. وقتی این نوار به رنگ سبز درآمد یعنی بهترین متا دیسکریپشن را از نظر تعداد کاراکتر نوشته اید.

نکته مهم!! اگر متا دیسکریپشن را با 160 کاراکتر و برای دسکتاپ نوشته اید، دقت کنید که نکات اصلی را در سه چهارم ابتدایی متن بیان کنید تا کاربران موبایل را نیز پوشش دهید.

توضیحات متا

4. متا دیسکریپشن را پیاده سازی کنید

برای پیاده سازی توضیحات متا دو حالت وجود دارد. حالت اول زمانی است که شما از یک CMS استفاده میکنید. اکثر CMS ها فضایی مشخص شده دارند که کافی است متا دیسکریپشن را در آن بنویسید. برای مثال همان افزونه yoast در وردپرس که بالاتر به آن اشاره کردیم، همین کار را میکند.

حالت دوم زمانی است که باید متا دیسکریپشن را مستقیما به کدهای HTML اضافه کنید. اگر از CMS استفاده نمیکنید، باید تگ متا دیسکریپشن را در بخش head کدهای HTML اضافه کنید. حتما دقت کنید که اگر قصد دارید از علامت ” ” در متن متا دیسکریپشن استفاده کنید، به جای خود این علامت باید از «&quot» در ابتدا و انتهاب قسمت مد نظرتان استفاده کنید. چرا؟ چون علامت ” ” به شکل عادی خود در کدها استفاده میشود و میتواند کدها را دچار مشکل کند.

مثال:

<meta name=”description” content=”Just showing how to use &quot;quotation marks&quot; in meta description.”>

یک متا دیسکریپشن خوب باید چه ویژگی داشته باشد؟

اگر بخواهیم خیلی مختصر و مفید ویژگی های بهترین متا دیسکریپشن ها را لیست کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در نظر گرفتن تعداد کاراکترها (حدودا 130 نگهدارید که هم کاربران موبایل را پوشش دهید و هم دسکتاپ)
  • ترجیحا از جملات مجهول استفاده نکنید.
  • داشتن کال تو اکشن یا همان CTA
  • استفاده از کلمه کلیدی اصلی
  • در صورت امکان، ذکر مشخصات (بیشتر برای محصولات)
  • تناسب با محتوای صفحه
  • منحصر به فرد بودن

سخن پایانی

با وجود اینکه گوگل در برخی موارد به دلیل تناسب محتوای صفحه با کلمات سرچ شده توسط افراد یا حتی مشکلات فنی، متا دیسکریپشن صفحه ما را تغییر میدهد، همچنان باید تلاش کنیم تا بهترین متا دیسکریپشن را بنویسیم. چرا؟ حتی اگر متا دیسکریپشن فاکتور محکمی در سئو برای رتبه گرفتن در گوگل نباشد، همچنان یک فاکتور مهم برای جلب توجه کاربران است و میتواند باعث ترغیب افراد شود که روی لینک ما کلیک کنند.

بیشتر:

با بک لینک های سمی و مخرب چه باید کرد؟

پیاده سازی تگ کنونیکال