درآمدزایی از یوتیوب توجه خیلی از افراد را به خود جلب کرده است اما مسئلهای که ذهن برخی از افراد علاقمند را به خود مشغول کرده، حکم شرعی درآمد از یوتیوب است. بسیاری از افراد میپرسند، آیا کسب درآمد از یوتیوب حلال است یا حرام؟ جزئیات مربوط به حکم شرعی کسب درآمد از یوتیوب به چه صورت است؟ ما در جیمکس ادز به عنوان یکی از شرکت های فعال در حوزه کسب و نقد درآمد یوتیوب میخواهیم با دلایل محکم پاسخ این سوال که پول درآوردن از یوتیوب حلال است یا خیر را به شما بدهیم. پس با ما همراه باشید.
درآمد یوتیوب حلال است یا حرام؟
اگر بخواهیم خیلی مختصر و مفید به این سوال پاسخ دهیم، جواب این است: کسب درآمد از یوتیوب حلال است. اما اگر به دنبال دلیل و منطق برای این پاسخ هستید پس باید بدانید درآمد شما به عنوان یک یوتیوبر چگونه به دست میآید. درآمد حاصل از یوتیوب از طریق نمایش تبلیغات به دست میآید و یوتیوب درواقع یک شرکت واسطه است که این تبلیغها را در محتوای ویدیویی شما به نمایش میگذارد. یک نمونه داخلی از این شکل درآمدزایی آنلاین، پلتفرم آپارات است. پس میتوان کسب درآمد از یوتیوب را مشابه درآمدزایی از پلتفرم داخلی آپارات دانست. در نتیجه این سبک درآمدزایی حتی در کشور خودمان نیز وجود دارد و یوتیوب صرفا یک شرکت خارجی واسطه است که همان کار را میکند و درآمد دلاری به افراد پرداخت میکند. صرف خارجی بودن این پلتفرم باعث نمیشود که درآمد حاصل از آن حرام و غیرشرعی باشد.
با این اوصاف حکم شرعی درآمد از یوتیوب پیچیدگی زیادی ندارد و کسب درآمد از یوتیوب به خودی خود حلال است و هیچ منافاتی با قوانین اسلام ندارد. پول درآوردن از یوتیوب تنها درصورتی حرام است که محتوای شما غیراخلاقی و نامناسب باشد.
چگونگی کسب درآمد حلال از یوتیوب
اگر حساسیت بیشتری حکم شرعی درآمد از یوتیوب دارید، بهتر است بدانید که برای اطمینان از حلال و قانونی بودن پول به دست آمده از یوتیوب میتوانید چند نکته را رعایت کنید:
- مطابقت محتوای ویدئوها با موازین شرعی: هر ویدئویی که تولید میکنید باید با اصول شرعی و اخلاقی اسلام سازگار باشد. اگر محتوای شما شامل فعالیتهای حرام مثل قمار، مشروبات الکلی یا تبلیغ فحشا باشد، کسب درآمد از آن حرام است.
- حلال بودن منبع درآمد: درآمدی که از یوتیوب به دست میآورید، باید از راههای مشروع باشد. به این معنا که نباید از فعالیتهایی مثل معاملات ربوی، سرمایهگذاری در کارهای ممنوعه یا سایر فعالیتهای غیرقانونی حاصل شود.
- اجتناب از فریب یا کلاهبرداری: روشهایی مانند فریب کاربران، استفاده از عناوین گمراهکننده (Clickbait) یا محتوای نادرست برای جذب بازدید، از نظر شرعی ممنوع است و درآمد حاصل از این روشها نیز حرام محسوب میشود.
نظر فقها درمورد قانونی بودن و حکم شرعی کسب درآمد از یوتیوب
در این قسمت به بررسی نظر چند تن از فقهای شناخته شده در مسئله حلال یا قانونی بودن یوتیوب میپردازیم:
نظر آیتالله خامنهای
ایشان میفرمایند: درآمد اینترنتی فینفسه اشکالی ندارد، اما بر اساس آیه قرآن («لا تَعاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَ الْعُدْوانِ») هر نوع همکاری یا کمکی که باعث گناه یا ظلم شود، حرام است.
بر اساس این دیدگاه اگر محتوای تولیدی شما یا تبلیغاتی که در ویدئوها نمایش داده میشود، شامل موارد حرام (مثل قمار، مشروبات الکلی، یا ترویج گناه) باشد، کسب درآمد حرام است.
نظر آیتالله نوری همدانی
ایشان میفرمایند: تبلیغاتی که دارای مفسده باشد یا برخلاف قوانین کشور باشد، جایز نیست. اما اگر تبلیغات یا محتوا مشکلی از این نظر نداشته باشند، کسب درآمد از یوتیوب اشکالی ندارد. درواقع حکم شرعی درآمد از یوتیوب شروط به اخلاقی بودن محتوای تولید شده، حلال و بدون مشکل است.
نظر آیتالله وحید خراسانی
ایشان به سادگی بیان کردهاند که اگر محتوای تولیدشده نامناسب نباشد، کسب درآمد از یوتیوب مشکلی ندارد و حلال است. مهمترین نکته درمورد پول به دست آمده از یوتیوب همین است که ویدیو شما خلاف اخلاق و قوانین نباشد و موجب ترویج ظلم و فساد نشده باشد.
نظر سایر مراجع تقلید (آیتالله جوادی آملی، سیستانی، مکارم شیرازی و دیگران)
به طور کلی اگر محتوای شما حلال و مطابق با دستورات دینی باشد، درآمد حاصل از آن نیز حلال است. اما اگر محتوا یا تبلیغات شما شامل موارد نامشروع و گناهآلود باشد، درآمد شما نیز حرام خواهد بود.
کسب درآمد از یوتیوب قانونی است؟
کسب درآمد از یوتیوب در ایران، در صورت رعایت قوانین پلتفرم و اصول شرعی، کاملاً قانونی است. با اینکه یوتیوب در ایران فیلتر است و کاربران برای دسترسی به آن از ابزارهای تغییر آیپی استفاده میکنند، این موضوع به معنای غیرقانونی بودن استفاده از این پلتفرم نیست. یوتیوبرها باید به شرایط یوتیوب، دستورالعملهای آن و قوانین کپیرایت پایبند باشند. نقض این قوانین میتواند منجر به جریمه، تعلیق یا حتی بسته شدن کانال شود. همچنین، رعایت قوانین شرعی و اخلاقی در تولید محتوا ضروری است؛ بهویژه اینکه محتوای تولیدی نباید شامل موارد حرام یا گمراهکننده باشد. با رعایت این موارد، تولیدکنندگان میتوانند از یوتیوب بهعنوان بستری مناسب برای رشد و کسب درآمد قانونی استفاده کنند.
کسب درآمد حلال و قانونی از یوتیوب
کسب درآمد از یوتیوب از نظر شرعی، در صورتی که محتوای تولیدشده مطابق با موازین دینی و اصول اخلاقی باشد، حلال است. نکته اصلی این است که محتوای شما نباید شامل تبلیغ گناه یا فعالیتهای حرام مانند قمار، مشروبات الکلی، یا موارد غیراخلاقی باشد. همچنین، درآمد حاصل از تبلیغ در یوتیوب نباید از منابع نامشروع یا حرام، مانند تبلیغ محصولات یا خدمات ممنوعه، به دست آید.
علاوه بر این، رعایت اصولی مانند عدم فریب مخاطبان، شفافیت در تولید محتوا، و استفاده صحیح از درآمد برای امور مشروع، از جمله مواردی است که در تعیین حکم شرعی درآمد از یوتیوب اهمیت دارد. هرچند یوتیوب در ایران فیلتر است، این موضوع به خودی خود دلیل بر غیرشرعی بودن درآمد از این پلتفرم نیست. اگر قوانین شرعی و مقررات یوتیوب رعایت شود، درآمد کسبشده از این پلتفرم میتواند حلال و مشروع باشد. برای اطمینان بیشتر، بهتر است با مرجع تقلید خود مشورت کنید.