Dwell time در حقیقت همان زمان توقف کاربر در صفحه ی مورد نظر ما پیش از خروج از صفحه و بازگشتش به صفحه ی سرچ گوگل است. زمانی که ما درباره ی معیارهای اندازه گیری و آنالیز رفتار کاربر در صفحات سایتمان صحبت می کنیم؛ Dwell time یکی از مهمترین مواردی است که باید آن را در نظر داشته باشیم و به دقت به تحلیل آن بپردازیم تا بتوانیم تصمیمات درستی برای مارکتینگمان و سئو سایتمان بگیریم. در این مقاله از وبسایت جیمکس ادز قرار است با هم بررسی کنیم که Dwell time دقیقا چیست و با اهمیت و مفهوم آن به صورت کامل آشنا شویم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید!

Dwell time چیست؟

فرض کنید که شما در حال جست و جو هستید تا پاسخی برای سوالی که برایتان پیش آمده است را پیدا کنید. احتمالا در مسیر جست و جویتان اولین کاری که می کنید این است که به سراغ گوگل می روید و سوال خود را سرچ می کنید. شما ممکن است اولین لینک را برای یافتن پاسخ پرسش خود انتخاب کنید و پس از مدتی گشت و گذار در صفحه بفهمید که پاسخ پرسشتان در آنجا نیست. در نتیجه ی به صفحه ی جست و جوی گوگل برمیگردید و سعی می کنید با کلیک بر روی لینک بعدی پاسخ پرسش را پیدا کنید.
به مدت زمانی که شما در سایت اول سپری کرده اید تا دوباره به صفحه ی سرچ گوگل برگردید؛ Dwell time گفته می شود.

تفاوت Bounce rate و Dwell time

در مواقع زیادی افراد تعریف Dwell time را با مفاهیمی شبیه bounce rate یا time on page اشتباه می گیرند اما ما با ارایه ی این تعریق تلاش کردیم که از بروز اشتباهات مشابه برای شما جلوگیری کنیم.

در این بخش با آوردن مثالی ساده تلاش می کنم این دو مفهوم دقیق را که بسیار شبیه به هم هستند برای شما تفکیک کنم.
ببینید اگر کاربر بعد از سرچ عبارت مد نظر خود روی لینکی کلیک کرد و بعد از سپری کردن چند ثانیه در آن صفحه؛ از صفحه خارج شد و به صفحه ی جست و جو برگشت؛ در اینجا Dwell time اتفاق افتاده است و این زمان یعنی زمان ورود به صفحه تا بستن صفحه و بازگشت به نتایج گوگل Dwell time محسوب می شود.
اما اگر کاربر پس از ورود به صفحه هیچ فعالیتی نکند و یکدفعه کل صفحه را ببندید در این شرایط پرش یا بانس ریت اتفاق افتاده است.  

 آیا Dwell time در رتبه دهی سئو ما تاثیر دارد؟

بینگ اولین موتور جست و جویی بود که Dwell time یا زمان ماندگاری را مورد توجه قرار داد و از آن به عنوان فاکتوری یاد کرد که در رتبه دهی هایش به وبسایت های مختلف آن را در نظر می گیرد.
اما آیا زمان ماندگاری برای گوگل هم یک فاکتور اندازه گیری برای رتبه دهی در سیو است؟ من که این طور فکر نمیکنم.
در این بین بعضی از سئو کارها اعتقاد دارند که Dwell time یک پارامتر تاثیرگذار در رتبه دهی سایت است اما هیچ سند و مدرک معتبری برای این قضیه وجود ندارد.
درواقع گری ایلیس کارمند گوگل در سال ۲۰۱۹ گفته است که Dwell time یا همان زمان ماندگاری به طور کامل یک مفهوم چرند است و هیچ تاثیری در رتبه بندی های گوگل ندارد!
آخر راستش را هم بخواهید بی راه نمی گوید! پایین بودن زمان ماندگاری در صفحه لزوما به معنای بد بودن آن صفحه نیست بلکه ممکن است کاربر پاسخ سوال خود را در بالای صفحه پیدا کرده باشد و به سرعت به صفحه ی جست و جوی گوگل بازگشته باشد. بنابراین می توانیم امیدوار باشیم که زمان ماندگاری یا همان Dwell time به صورت مستقیم در سیستم رتبه بندی گوگل اهمیتی ندارد.

چگونه می توانیم Dwell time را محاسبه کنیم؟

از آنجایی که زمان ماندگاری در صفحه پارامتری است که می تواند به شما میزان مشارکت کاربران را با صفحات وبسایت شما نشان دهد؛  احتمالا به دنبال این هستید که بدانید این پارامتر را چگونه باید محاسبه کنید. اما حقیقت این است که هیچ فرمول مشخصی برای محاسبه ی این پارامتر وجود ندارد. شما فقط می توانید با استفاده از گوگل آنالیتیکس و با رصد بخش average session duration دید خوبی درباره ی این پارامتر داشته باشید. این پارامتر به شما نشان می دهد که یک کاربر به صورت متوسط پس از ورود به صفحه ی شما چه زمانی را در صفحه ی شما گذرانده است.
نکته ی مهمی که لازم است در این بخش در نظر داشته باشید این است که این اندازه گیری دقیق زمان ماندن نیست.
در حقیقت average session duration ، مدت زمانی را که کاربر در کل سایت به جای یک صفحه صرف می کند، اندازه گیری می کند. و زمان بازگشت کاربران به SERP را به ما نمی گوید.

با این حال، درک مدت زمانی که کاربران در سایت شما سپری می کنند می تواند سطح تعامل آنها را به شما نشان دهد. پس بیایید که با راهنمای تصویری به شما بگویم که پارامتر average session duration را باید از کجا پیدا کنید شاید یک روز به دردتان بخورد.

نحوه ی پیدا کردن پارامتر average session duration در گوگل آنالیتیکس

    • گوگل آنالیتیکس خود را باز کنید و وارد حساب کاربریتان شوید.
    • سپس بخش Behavior را انتخاب کنید
  • پس از آن وارد Site Content شوید و Landing Pages را انتخاب کنید

Dwell time

  • روی گزینه ی + Add Segment بزنید

محاسبه Dwell time

  • سپس از جعبه ابزار کنارتان گزینه ی Organic Traffic را انتخاب کنید و Apply را بزنید

Dwell time چیست

  • پس از اضافه کردن بخش بالا اگر به جدولتان نگاه کنید می توانید پارامتر Avg. Session Duration را که در ستون هایتان اضافه شده است ببینید.

چگونه زمان ماندگاری در صفحه یا Dwell time را افزایش دهیم؟

برای اینکه بتوانید زمان ماندگاری در سایتتان را افزایش دهید؛ لازم است خود را به جای کاربری بگذارید که برای یافتن سوالش وارد صفحه ی شما می شود. در این شرایط از خود بپرسید که صفحه ی شما باید چه ویژگی هایی داشته باشد تا کاربر مدت زمان بیشتری را در آن سپری کند؟
سپس جواب هایتان را جمع کنید و سعی کنید با پیاده سازی آن ها صفحاتتان را بهینه تر کنید.
در اینجا تعدادی از راه های کاربردی که به شما کمک می کنند تا زمان ماندگاری در صفحه تان را افزایش دهید برایتان می نویسیم:

۱. از محتوای جذاب و سرگرم کننده استفاده کنید.

استفاده از تصاویر و ویدیوهای جذاب در مقالات و صفحاتتان کنجکاوی کاربر را تجریک کرده و کاربر را مدت زمان بیشتری در صفحاتتان نگه می دارد. تحقیقات نشان داده است استفاده از ویدیوهای جذاب در صفحه باعث می شود زمان ماندن کاربرها در سایت تا ۱۰ دقیقه هم افزایش پیدا کند پس قدرت استفاده از ویدیوها را فراموش نکنید.

۲. کاربران را دعوت به کامنت گذاشتن کنید

زمانی که شما وارد صفحه ی مقاله ای می شوید و می بینید که آن مقاله تعداد بسیار زیادی کامنت دارد؛ آیا کنجکاو نمی شوید که کامنت ها را بخوانید تا ببینید بقیه ی مردم درباره ی آن چه گفته اند؟ همین موضوع زمان ماندگاری در صفحه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. پس قدرت کامنت مارکتینگ را در صفحات وبسایتتان دست کم نگیرید.

۳. سایتتان را برای نسخه ی موبایل بهینه کنید

این روزها یکی از مهمترین پارامترهای گوگل برای رتبه دهی به سایت های مختلف بهینه بودن نسخه ی موبایلی آن هاست. به همین دلیل تلاش کنید که حتما سایتتان را برای نسخه ی موبایل بهینه سازی کنید که از دامنه ی رقابت ها عقب نمانید.

۴. UI & UX سایتتان را جدی بگیرید

زمانی که شما بتوانید المان های ظاهری سایت خود را بهبود دهید؛ کاربران تجربه ی بهتری از ارتباط با سایت شما خواهد داشت و زمان سپری شده در سایت شما نیز افزایش خواهد یافت.

کلام پایانی

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مفهوم Dwell time یا همان زمان ماندگاری در صفحه آشنا کنیم. در قدم اول مفهوم کامل Dwell time را به شما توضیح دادیم و با آوردن مثال سعی کردیم تا شما این مفهوم را با مفاهیم دیگر اشتباه نگیرید. در ادامه ی مقاله به شما گفتیم که پارامتر Dwell time به صورت مستقیم قابل اندازه گیری نیست و باید برای سنجش آن از پارامتری جایگزین به نام average session duration استفاده کنید و به شما یاد دادیم که از کدام بخش در گوگل آنالیتیکس می توانید آن را رصد کنید. در انتها هم راه های بهبود زمان ماندگاری در صفحه را به شما آموزش دادیم تا بتوانید صفحاتتان را برای مشارکت کاربران بهینه تر کنید.
امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.

بیشتر بخوانید:

صرفه جویی در زمان سئو وبسایت

چگونه بهترین سایت را برای رپورتاژ آگهی پیدا کنیم؟

سختی کلمه کلیدی چیست؟