سئو تکنیکال همیشه برای من یک موضوع ترسناک و پیچیده بوده است. حتی در ابتدایی که کارم را در دنیای سئو شروع کرده بودم فکر می کردم سئو تکنیکال غول بی شاخ و دم و بزرگی است که هیچ گاه نمی توانم از پس آن بربیایم. یکی از باورهای غلط من در آن زمان این بود که فکر می کردم برای اینکه بتوانی در دنیای Technical SEO وظایفت را به درستی انجام دهی باید حتما برنامه نویسی را در عالی ترین حد و حدود خود بلد باشی. اما پس از گذشت سال ها و هرچه بیشتر در دنیای سئو یاد گرفتم و پیشرفت کردم به این نتیجه رسیدم که این موضوع باوری غلط بیش نبوده است و دنیای سئو تکنیکال فرسنگ ها با آنچه که من انتظارش را داشتم تفاوت داشت.
چون حدس می زدم تعداد بسیاری دیگر از سئوکاران هم مانند من فکر کنند در صدد این برآمدم که این مقاله را بنویسم تا به همه ثابت کنم که هیچ چیز ترسناکی برای ترسیدن از دنیای Technical SEO وجود ندارد.
پس اگر شما هم کنجکاو هستید درباره ی سئوی تکنیکال بیشتر بدانید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

سئو تکنیکال چیست؟

Technical SEO به مجموعه اقداماتی گفته می شود که سئوکار برای بهینه سازی سایت از لحاظ فنی انجام می دهد. سئو تکنیکال به سایت کمک می کند تا برای موتورهای جست و جو واضح تر و قابل فهم تر باشد و علاوه بر این بتواند تجربه ی کاربری بهتری را برای افرادی که به سایت قدم می گذارند رقم بزند.
در حقیقت بیشتر کارهایی که در سئوی تکنیکال انجام می دهیم مرتبط با مسائل فنی وبسایت ربات ها و موتورهای جست و جو و برنامه نویسی وبسایت است.

اهمیت سئو تکنیکال

چرا باید از سئو تکنیکال استفاده کنیم؟

این روزها با روی کار آمدن سیستم های مدیریت محتوای پرکاربردی مثل ودرپرس؛ سئو تکنیکال دیگر آن ارج و قرب گذشته را ندارد. حتی این روزها بسیاری از وبمستران تصور می کنند که چون افزونه های کمکی به بازار آمده اند و آن ها را در اختیار دارند دیگر دلیلی ندارد وقت برای یادگیری و بهینه سازی اصول سئو تکنیکال کنند. اما من از چندین جهت می توانم بهتان هشدار بدهم که این کار اشتباه محض است. اگر تمایل دارید درباره ی سایر اشتباهات مرگبار دیگری که ممکن است در سئو سایت مرتکب شوید بدانید؛ سری به مقاله ی اشتباهات رایج سئو ما بزنید.
بگذارید یک مثال برایتان بزنم. چند وقت پیش یکی از مشتریان ما برای بررسی سایتش به ما سری زد و به ما گفت بر خلاف اینکه تلاش کرده تمامی اصول سئو داخلی و خارجی را در سایتش رعایت کند اما چند ماهی است که بر خلاف تلاش های بی وقفه و تولید محتوای خستگی ناپذیر (!) سایتش رتبه نمی گیرد و در نتایج گوگل بالا نمی آید.
ما سایتش را بررسی کردیم و دیدیم انصافا در تولید محتوا کم نگذاشته و محتوای بسیار با کیفیتی دارد. اما یک کد تک خطی اشتباه در سایتش بود که اجازه ی بررسی به خزنده های گوگل را نمی داد و این همه مدت سایتش از دید گوگل بررسی نشده بود و پنهان مانده بود. یعنی اگر در همان ماه های اول اندکی از زمانش را برای بهینه سازی سئو تکنیکال سایتش گذاشته بود خیلی زودتر از این ها گوگل سایتش را دیده بود و این همه مدت هدر نمی رفت.
این مثال را برایتان زدم که کمکتان کنم اهمیت سئو تکنیکال را بیشتر و بهتر متوجه شوید.  قضیه ی سئو تکنیکال را دست کم نگیرید و حتما اندکی از وقت خود را برای بهینه سازی این سئو استفاده کنید.

قدم های مهم برای سئو تکنیکال سایت

خب تا این قسمت مقاله با مفاهیم ابتدایی از سئو تکنیکال آشنا شدیم و فهمیدیم Technical SEO چیست و چه اهمیتی ممکن است برای سایت ما داشته باشد. در این بخش قرار است به سراغ اصل ماجرا برویم و با هم یاد بگیریم برای بهینه سازی سئوی تکنیکال چه اقداماتی لازم است انجام دهیم و در کدام بخش های سایت لازم است بهینه سازی سئو تکنیکال پیاده شود. پس دست به گیرنده های خود نزنید و با ما بمانید.

امنیت سایت

بحث امنیت سایت برای گوگل از مسایل نوامیسی (!) هم مهمتر است. اگر گوگل بفهمد که یک هکر کوچک هم به سایتتان نفوذ کرده است آبرو و حیثیت سایتتان را در همه جای دنیا می برد. چون بحث امنیت کاربرانش برایش خیلی مهم است. تازه گوگل به بردن آبرویتان اکتفا نمی کند و علاوه بر اینکه به همه ی کاربران می گوید که سایتتان هک شده است و دیگر سایت امنی نیست؛ بلکه رتبه هایتان را هم به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و ممکن است زحمات ماه ها و سال های متمادیتان را برای بهینه سازی سئو داخلی و خارجی و تولید محتوا بر باد فنا بدهد. بنابراین بحث امنیت سایت را به هیچ عنوان دست کم نگیرید و هرچه سریعتر اقدامات لازمه برای بالا بردن امنیت وبسایت را انجام دهید.
برای بالابردن امنیت سایت بهتر است اقدامات زیر را جدی بگیرید:

  • رمز عبور قدرتمندی برای ورود به سایت در نظر بگیرید و به هیچ عنوان آن را در اختیار کسی نگذارید.
  • هاست خود را از یک شرکت پدر و مادر دار و معتبر تهیه کنید.
  • برای سایت حتما از گواهی امنیت SSL استفاده کنید.
  • از نرم افزار های اصلی و سیستم عامل های معتبر استفاده کنید.
  • حواستان به سطح دسترسی افراد باشد و به هر کسی دسترسی به اطلاعات مهم را ندهید.

لینک های شکسته و صفحات 404

صفحات ۴۰۴ صفحاتی هستند که محتوای آن ها به طور کامل حذف شده است و هر لینکی که به این صفحات داده شود یک لینک شکسته به حساب می آید. به صورت خیلی خلاصه بخواهم بهتان بگویم گوگل از صفحات ۴۰۴ متنفر است و اصلا دل خوشی از این صفحات ندارد. بنابراین اگر شما به طور ناگهانی مجبور شدید یک صفحه را حذف کنید یا آدرس آن را تغییر دهید برای اینکه سایتتان دچار مشکل نشود حتما از تگ های ۳۰۱ برای ریدایرکت صفحاتتان به صفحه ی جایگزین استفاده کنید. چون اگر گوگل آن ها را تشخیص دهد و بداند که شما تعداد زیادی از این صفحات را دارید رتبه ی سایت شما را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

سرعت سایت

سرعت سایت یکی از مهمترین المان های سئو تکنیکال است که در وضعیت رتبه دهی شما توسط گوگل نقش بسیار پررنگی دارد. گوگل به کاربران خود اهمیت بسیار زیادی می دهد و می داند که کاربران منتظر ماندن برای دیدن محتوای صفحه را دوست ندارند. البته شما احتمالا ۱۰ سال پیش را یادتان نمی آید که ما برای خواندن یک مقاله ی ۱۰۰۰ کلمه ای بلاگفا ممکن بود ۲۰ دقیقه به صفحه خیره بمانیم و از این انتظار لذت بسیار زیادی هم ببریم. اما این روزها و با سرعت اینترنت فعلی حتی ۱۰ ثانیه منتظر ماندن هم برای ما آزاردهنده است. به عبارت دیگر بخواهم بگویم؛ اگر سرعت لود سایت شما کم باشد و به آن رسیدگی نکنید؛ محتوای ارزشمند شما اصلا به دست کاربران نمی رسد کهه بخواهند از آن استفاده کنند.
اگر بخواهم از عدد و رقم های واقعی برای بهتر توضیح دادن این موضوع استفاده کنم سرعت لود سایت شما باید چیزی بین ۲ تا ۷ ثانیه باشد. پس اگر بازه ی لود سایتتان از این حد فراتر است باید در قدم اول بهینه سازی سئو تکنیکال به این بخش رسیدگی کنید و سرعت سایتتان را بهبود ببخشید. اگر برایتان سوال است که چگونه باید این کار را انجام دهید؛ به نظرم بهتر است با یک برنامه نویس مشورت کنید.

سئو تکنیکال چیست

جلوگیری از صفحات تکراری

صفحات تکراری داشتن یا همان duplicate content یکی از مشکلاتی است که اغلب فروشگاه های اینترنتی با آن دست و پنجه نرم می کنند . برای مثال اگر شما محصولی داشته باشید که آن محصول ۵ تنوع رنگ داشته باشد و برای هر رنگ یک صفحه ی مجزا با ویژگی های مشابه و توضیحات یکسان داشته باشد؛ گوگل تمامی این صفحات را به عنوان صفحات تکراری برآورد می کند و اگر شما صفحات تکراری در سایتتان داشته باشید گوگل در برابر این موضوع ساکت نمی نشیند.
حالا شاید برایتان سوال باشد واکنش گوگل در برابر صفحات تکراری چیست؟ باید خدمتتان بگویم که گوگل تلافی صفحات تکراری تان را با کاهش اعتبار سایتتان جبران می کند و در نتایج به شما رتبه ی مناسبی نمی دهد. حالا هر چقدر هم برای سئو داخلی و خارجی سایتتان تلاش کرده باشید اگر در این بخش دچار مشکل باشید هیچ کدام از‌آن ها به نتیجه نمی رسد.
حالا شاید سوال بعدیتان این باشد که چه کار کنیم که این مشکل برای ما پیش نیاید؟ پاسخ خود گوگل این است که برای جلوگیری از مشکل صفحات تکراری در سایت از تگ های کنونیکال استفاده کنید تا به گوگل و خزنده های آن بفهمانید که این صفحات تکراری نیستند و به نوعی زیرمجموعه ی یکدیگر هستند. با گذاشتن تگ کنونیکال در صفحات مربوطه تان می توانید به گوگل بفهمانید کدام نسخه از سایتتان نسخه ی اصلیست و کدام یک از آن ها مشابه دیگری است و نباید آن ها را ایندکس کند و به عنوان صفحه ی اصلی به حساب بیاورد.

استراکچر دیتاها

آیا تا به حال شده است عبارتی را در گوگل جست و جو کنید و با نتایجی رو به رو شوید که دارای امتیاز و ستاره دهی باشند؟ یا بخشی از سوالات متداول در همان نتایج سایت خودش را برای شما به نمایش گذاشته باشد؟ یا مثلا به دنبال خرید محصولی بوده باشید و ببینید در نتیجهی. یسرچتان بعضی از محصولات همراه قیمت در نتایج گوگل نشان داده شده اند؟ این ویژگی هایی که درباره ی آن ها حرف زدیم گوشه ی کوچکی از استراکچر دیتاها هستند.
حالا استراکچر دیتا ها چیستند؟ استراکچر دیتاها یکسری کدهای برنامه نویسی شده هستند که به گوگل کمک می کنند تا محتوای سایت شما را بهتر درک کند. گوگل به کمک استراکچر دیتاها می فهمد که محتوای صفحات شما تا چه اندازه با کیفیت است. اگر شما در مباحث سئو تکنیکال از استراکچر دیتاها استفاده کنید؛ نه تنها به گوگل کمک می کنید تا محتوای سایت شما را بهتر بفهمد بلکه اعتبار و ارزش خود را نیز نزد گوگل بالا می برید.

سایت مپ

سایت مپ فایلی است که لینک همه ی صفحات وبسایتتان در آن قرار می گیرد و خزنده های گوگل به کمک بررسی این فایل راحت تر می توانند بفهمند که هر صفحه ی شما کجاست و چه محتوایی را درونش استفاده کرده اید. به عبارتی سایت مپ روند خزش مرورگرهای گوگل را راحت تر می کند و باعث می شود که خزنده های گوگل در مدت زمان کمتر تعداد بیشتری از صفحات سایت شما را بررسی کنند. آن ها با دنبال کردن سایت مپ و لینک هایی که شما داخل صفحاتتان استفاده کرده اید؛ سریعتر صفحات را بررسی می کنند و زودتر به هدف خود می رسند.

کلام پایانی

در این مقاله تلاش کردیم تا به ساده ترین زبان ممکن مفاهیم سئو تکنیکال را به شما آموزش دهیم. در قدم اول یاد گرفتیم که Technical SEO چیست و چرا برای ما مهم است. در قدم های بعدی با مفاهیم و بخش های اصلی و اولیه ی سئو تکنیکال آشنا شدیم و با هم آموختیم که سئوی تکنیکال چگونه می تواند سایت ما را بهبود ببخشد. در نهایت باید این موضوع را همیشه به خاطر داشته باشید که دنیای سئو هر روز و هر ساعت در حال بخ روز شدن است و اگر شما می خواهید از این غافله جا نمانید باید همواره دانش سئوی خود را به روز نگه دارید. همچنین فراموش نکنید که متخصصان سئو تیم جیمکس ادز همواره در کنار شما هستند تا با پاسخگویی به سوالات شما و ارایه ی مشاوره ی رایگان در زمینه خدمات سئو شما را در مسیر رسیدن به هدفتان یاری کنند.
امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.