Google Search Console یک ابزار بسیار کارآمد در بهینه سازی و سئو سایت است. شاید از ابتدا با دیدن این ابزار تصور کنید که استفاده از گوگل سرچ کنسول سخت و پیچیده است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با بخش های مختلف سرچ کنسول آشنا شوید و ببینید که استفاده از آن زیاد هم عجیب و غریب نیست.

اضافه کردن وب سایت به گوگل سرچ کنسول

با مطالعه مقاله ما با عنوان Google Search Console چیست و چه کاربردی دارد؟ با سرچ کنسول آشنا شده و حالا میخواهید از آن استفاده کنید.

به اکانت گوگل خود بروید و سپس وارد Google Webmaster Tools شوید. گزینه add property را انتخاب کنید. از منوی کشویی باز شده، website را انتخاب و آدرس سایت را وارد کنید. پس از این مرحله و زدن گزینه Continue مالکیت شما باید تایید شود. برای این کار راه های مختلفی وجود دارد.(آپلود فایل HTML، HTML tag و …). روش مورد نظر خود را انتخاب کنید.

نکته!! اگر سایت شما از هر دو پرتکل http و https پشتیبانی میکند، لازم است که هرکدام از آن ها را به طور جداگانه وارد کنید.

به محض اینکه شما سایت را اضافه و شروع به استفاده از گوگل سرچ کنسول بکنید، گوگل شروع به دنبال کردن محتوا و دیگر موارد در سایت شما میکند. این موضوع ارتباطی به تایید شدن مالکیت ندارد و حتی پیش از طی شدن این مرحله نیز انجام میشود.

پرفورمنس (Performance)

در این تب میتوانید رتبه سایت خود و اینکه در چه صفحه ای از گوگل قرار دارد را نسبت به یک کلمه کلیدی خاص مشاهده کنید. حتی از بخش Google Discover میتوانید گزارش هایی را درمورد عملکرد محتوای خود به دست آورید. در گذشته این دیتاها و گزارشات تنها تا 90 روز در دسترس بودند. اما این زمان حالا به 16 ماه رسیده است.

در این بخش علاوه بر نموداری که روند پیشرفت سایت شما را نشان میدهد، جزییات بیشتری درمورد میانگین رتبه، تعداد کلیک ها و… نیز وجود دارد. در نتیجه با استفاده از این تب میتوانید کلمات کلیدی و صفحاتی که رتبه کمتری دارند را شناسایی کنید و محتوای آن ها را بهبود ببخشید.

در قسمت زیر نمودار شما تب های دیگری را مشاهده میکنید که هرکدام اطلاعات مختص خود را به شما نشان میدهند. هرکدام از این تب ها شامل سه ستون هستند که دو تا از آن ها در تمام تب ها ثابت است. این ستون ها کلیک ها (clicks) و ایمپرشن (impression) را به شما طبق معیار خاصی نشان میدهد.

کلیک و ایمپرشن

کلیک ها تعداد دفعاتی است که کاربران بر روی لینک مربوط به شما کلیک کرده اند و ایمپرشن تعداد دفعاتی است که صفحه شما در نتیجه جستجو ظاهر شده. تعداد کلیک و ایمپرشن ها دو موردی است که در هنگام استفاده از گوگل سرچ کنسول باید خیلی به آن ها توجه کنید. تفاوت این دو پارامتر در این است که برای افزایش ایمپرشن، کلیک کردن روی لینک ضروری نیست. صفحه شما میتواند در هر یک از صفحات گوگل موجود باشد و شاید کاربر حتی آن را نبیند! اما به هرحال به هنگام جستجو، صفحه شما جزو نتایج بوده. در این صورت ایمپرشن سایت شما بالا میرود.

زیرمجموعه های performance

  •  در تب queries  می توانید این دو پارامتر را درمورد هر کلمه کلیدی مشاهده کنید و میزان موثر بودن آن ها را بررسی کنید.
  • تب pages میزان کلیک ها و ایمپرشن های هر صفحه در سایتتان را مشاهده میکنید و به این ترتیب میتوانید صفحاتی که رتبه خوبی ندارد و یا به اندازه کافی مخاطب را جذب نکرده اند شناسایی کرده و بهبود ببخشید.
  • Countries این دو پارامتر را در کشورهای مختلف برای شما به نمایش میگذارد. در این صورت متناسب با کسب و کارتان میتوانید در صورت لزوم، بر روی یک کشور خاص تمرکز کنید. توجه کنید که استفاده از وی پی ان ها در کشور، بر داده های این بخش موثر خواهند بود.
  • Devices نشان میدهد که میزان کلیک و ایمپرشن شما از طریق دستگاه های مختلفی مثل تبلت، موبایل و کامپیوتر چقدر بوده است.
  • Date نیز نمایانگر این دو پارامتر در تاریخ های مختلف است که میتوانید این موضوع را بر روی نمودار نیز مشاهده کنید.

 

استفاده از گوگل سرچ کنسول

میانگین CTR

CTR مخفف عبارت Click-through rate و به معنی نرخ کلیک میباشد. این متغیر نشان میدهد که چه میزان از افرادی که صفحه شما را در نتیجه جستجو دیده اند، روی لینک کلیک کرده و وارد آن شده اند. با بررسی این بخش میتوانید بر روی بهبود نرخ کلیک خود بیشتر تمرکز کنید.

میانگین موقعیت (Average position)

این پارامتر نشان دهنده موقعیت لینک صفحه شما در نتایج گوگل است. (یعنی اینکه لینک شما صفحه اول گوگل است یا سوم یا دهم). یکی از مهمترین دلایل استفاده از گوگل سرچ کنسول همین است که از موقعیت صفحات سایت خود با خبر شوید و آن ها را به صفحه اول نزدیک کنید تا بیشتر دیده شوند.

بخش ایندکسینگ (Indexing)

این بخش نسبت به قسمت قبلی کمی فنی تر است. اما ارزش آن نیز به مراتب بالاتر است. منوی ایندکسینگ نشان میدهد که چه صفحاتی از سایت شما توسط گوگل ایندکس شده و چه صفحاتی نشده. درضمن میتوانید مشکلاتی که سبب شده اند تا گوگل نتواند صفحه شما را به درستی ایندکس کند نیز مشاهده و رفع کنید. بررسی مستمر این بخش باعث میشود که سریع تر از خطاها با خبر شوید.

بخش URL  inspection

این ابزار شما را در تجزیه و تحلیل url ها یاری میکند. میتوانید با استفاده از این بخش بفهمید که صفحات شما چه زمانی توسط گوگل ایندکس شده اند و آیا نسخه ای که آن زمان از صفحه در سایت شما بوده با نسخه ای که حالا وجود دارد متفاوت است یا خیر.

بخش Experience

این قسمت به تجربه کاربری یک سایت مربوط میشود. در این قسمت میتوانید سرعت لود شدن سایت خود در دستگاه های مختلف (موبایل یا کامپیوتر) را بررسی کنید. حتی به کمک همین منو میتوانید بفهمید که کدام یک از صفحات سایت شما نیاز به بهبود فنی دارد. و به طور دقیق تر اینکه چه مشکلاتی سبب سرعت پایین آن شده اند. دیتا های این بخش کاملا بر اساس تجربه کاربران واقعی است و تاثیر زیادی بر روی رتبه سایت شما خواهد گذاشت.

میزان کارایی نسخه موبایل (Mobina usability)

یکی از زیرمجموعه های بخش experience است و نشان دهنده میزان کارآمد بودن و مشکلاتی است که سایت شما در نسخه موبایل خود دارا است. با توجه به افزایش روز افزون ترافیک های ورودی از سمت گوشی های هوشمند، اهمیت مناسب بودن نسخه موبایل وب سایت ها نیز بیشتر شده است. از این قسمت میتوانید مواردی که سبب کاهش کیفیت نسخه موبایل سایت شما میشود را بررسی و رفع کنید.

بخش پیشرفت ها (Enhancements)

اگر در سایت خود از داده های ساختار یافته استفاده میکنید حتما باید این بخش را به طور مستمر بررسی کنید. برگه های این قسمت به شما نشان میدهند که هرکدام چقدر پیشرفت یا مشکل داشته اند. با رفع مشکلاتی که در این بخش به شما گزارش شده، میتوانید نتایج بهتری دریافت کنید.

 

استفاده از گوگل سرچ کنسول

نقشه سایت (Sitemap)

نقشه سایت با فرمت xml یک نقشه از کل صفحات و پست های مهم سایت شما است. اگر در سایت خود از افزونه yoast استفاده میکنید پس به طور خودکار sitemap برای شما ساخته شده و میتوانید از آن استفاده کنید. حتما sitemap را به گوگل سرچ کنسول اضافه کنید. در این صورت میتوانید اطلاعات خوبی درمورد اینکه کدام صفحات ایندکس نشده اند و آیا sitemap شما مشکل دارد یا نه به دست آورید.

خرید (Shopping)

منوی خرید از مواردی است که به تازگی به سرچ کنسول اضافه شده است. درواقع این بخش در کشور ایران کاربردی ندارد اما بد نیست که با آن آشنا باشید. نتیجه بررسی گوگل بر روی محصولات یک سایت در این قسمت نشان داده میشود. و اگر این محصولات از نظر گوگل ارزشمند و مفید باشند، آن ها را در بخش shopping به افراد پیشنهاد میدهد.

لینک ها (Links)

همانطور که از نام منو پیداست، در این بخش میتوانید ببینید که بیشترین لینک خارجی سایت شما به سمت چه سایت هایی بوده. در نتیجه میدانید که با چه سایت هایی باید همکاری کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. همچنین میتوانید صفحاتی که در سایت خودتان به آن ها لینک داده اید را نیز مشاهده کنید که بیش از حد به یک صفحه لینک نداده باشید. ما در مقاله لینک سازی اصولی توضیحات کاملتری درمورد تاثیر لینک دادن در سئو داده ایم.

موارد امنیتی (Security issues)

توضیح این بخش بسیار ساده است! اگر وب سایت شما دچار مشکل امنیتی شود، در این بخش به شما گزارش داده میشود.

سخن پایانی

استفاده از گوگل سرچ کنسول اصلا سخت و پیچیده نیست. کافی است اطلاعات پایه ای از هر بخش آن بدانید و با نمودارها و گزارش های آن کمی دست و پنجه نرم کنید. با تمرین و بالا بردن توانایی تحلیل خود میبینید که کار با سرچ کنسول میتواند بسیار ساده تر از تصوراتتان باشد.