درست است که هاست و سرور دو مفهوم مرتبط به هم هستند. اما اکثریت مردم مفهوم این دو را یکی میدانند و حتی در صحبت های روزمره خود از آن ها به اشتباه استفاده میکنند. در این مقاله ما به شما میگوییم که تفاوت هاست و سرور در چیست. اگر هیچ اطلاعاتی درمورد سرور و یا هاست ندارید، اصلا نگران نباشید. پس از یک توضیح کلی درمورد ماهیت آن ها به بررسی تفاوت ها میپردازیم.

سرور چیست؟

به طور کلی سرور به سیستم یا کامپیوتری گفته میشود که افراد مختلف را از سرتاسر جهان از طریق اینترنت به سایت شما متصل میکند. سرورها تامین کننده داده ها، منابع و برنامه ها برای کامپیوترهای دیگر هستند. به این کامپیوترهایی که اطلاعات را از سرور دریافت میکنند، کلاینت گفته میشود. سرورهای شبکه، کامپیوترهای بسیار قدرتمندی هستند که مانند یک مخزن مرکزی اطلاعات عمل میکند و دسترسی های مختلفی را برای کلاینت ها فراهم میکند و انواع مختلفی دارند که برای کارهای متنوعی طراحی شده اند. در این مقاله مبحث اصلی ما وب سرور ها هستند که وظیفه میزبانی فایل های یک وب سایت را بر عهده دارند. تفاوت هاست و سرور نیز مربوط به همین چگونگی میزبانی میشود.

تفاوت هاست و سرور

انواع سرور

سرور پایگاه داده: شاید شناخته شده ترین دسته از سرورها، سرورهای پایگاه داده باشند. تصوری که اکثر مردم از سرورها دارند همین است که از آن ها به منظور نگهداری و مدیریت اطلاعات استفاده میشود. وظایف دیگر سرور پایگاه داده سامل به روزرسانی اطلاعات، کنترل دسترسی های همزمان، امنیت داده ها و بازیابی داده ها است. حتما با سرور MYSQL که یکی از محبوب ترین ها در بین سرورهای پایگاه داده است آشنایی دارید. این سرور به دلیل اپن سورس (متن باز) بودن و همچنین کاربردی بودن آن مورد استفاده ترین سرور شده است.

وب سرور: وقتی شخصی در مرورگر به دنبال وب سایتی میگردد و پس از یافتنش در آن جستجو میکند یا درخواستی ارسال میکند، درواقع این وب سرور است که پاسخ را به سمت کاربر ارسال میکند. وب سرور مسئولیت پاسخگویی به صفحات وب و فایل های HTML را بر عهده دارد. از انواع مختلف وب سرورها میتوان به IIS، آپاچی، NGINX و یا Litespeed اشاره کرد.

میل سرور: همانظور که از نام آن مشخص است، میل سرور وظیفه تبادل ایمیل ها یا نامه های الکترونیکی را در اینترنت بر عهده دارد. میل سرور به شما امکان این را میدهد که تنها با یک کلیک، ایمیل هایی را از یک سرور به ایمیل ها و سایت های دیگر ارسال کنید.

سرور پروکسی: وظیفه پروکسی سرورها مدیریت درخواست های کلاینتی است که قصد استفاده از منابع دیگر سرورها را دارند. این سرورها مانند یک واسطه بین کلاینت و سرور است که امکان پنهان ماندن را به کاربر میدهند و به محتوای آنلاین دسترسی دارند.

اپلیکیشن سرور: اپلیکیشن سرورها زیرساختی برای اجرا و توسعه اپلیکیشن های تحت وب هستند.

VPS چیست؟

هزینه خرید یک سرور اختصاصی میتواند سنگین باشد. در این موقعیت انتخاب VPS میتواند معقول تر باشد. VPS مانند یک سرور مجازی است و تفاوت چندانی با یک سرور اختصاصی ندارد. فرض کنید سرور یک ساختمان چند طبقه است و VPS ها واحد های مختلف این ساختمان هستند. اگر شما توانایی خرید کل ساختمان را ندارید میتوانید یک واحد را برای خود انتخاب کنید. VPS ها قیمت ارزان تری نسبت به سرور ها دارند. حتما حالا میپرسید که تفاوت هاست و سرور مجازی در چیست. در ادامه این موضوع برایتان شفاف میشود.

هاست چیست؟

اگر سرور را یک برج بلند بالا و VPS را واحد های آن در بگیریم، هاست اشتراکی مفهومی است که مشابه یک اتاق از چندین اتاق یک خانه عمل میکند. در این مثال شما منابع زیادی مثل اتاق پذیرایی، آشپزخانه و … را با اتاق های دیگر به طور اشتراکی استفاده میکنید.اصلی ترین تفاوت هاست و سرور نیز همین است. با خرید یک هاست اشتراکی شما در مواردی مثل پهنای باند و فضای دیسک با دیگر افراد شریک هستید و همانطور که حدس میزنید این مسئله میتواند بر روی سرعت آن تاثیرگذار باشد.

کدام را تهیه کنیم؟

احتمالا شما هم مانند اکثر افراد، به دنبال گزینه کم هزینه تر خواهید رفت. اما باید بدانید که قبل از خرید حتما عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. در این مقاله توضیح دادیم که تفاوت هاست و سرور و سرور مجازی چه چیزی است پس بای بدانید که مهمترین نکته نیاز خود شما است. اگر نگران سرعت پایین هاست های اشتراکی هستید باید بدانید که برخی از شرکت های ارائه دهنده این خدمات، به گونه ای عمل کرده اند که با وجود هزینه کمتر هاست اشتراکی، نیاز شما کاملا پاسخ داده میشود و حتی سرعت آن از سرورهای اختصاصی شرکت های مشابه قوی تر است! حتما بررسی کنید شرکتی که از آن هاست یا سرور میخرید، منایع به روز و مناسبی داشته باشد تا نگرانی های این چنینی نداشته باشید

خرید هاست اشتراکی

این مورد به افرادی پیشنهاد میشود که دانش زیادی درمورد راه اندازی سرور و سایت ندارند و وب سایت خیلی بزرگی هم ندارند. اگر بازدیدکنندگان وب سایت شما کم است و منابع محدودتر هاست اشتراکی پاسخگوی نیاز شما است، خرید هاست اشتراکی گزینه خوبی برای شما است.

خرید سرور مجازی

اگر وب سایت شما منابع بیشتر از هاست اشتراکی نیاز دارد و توانایی پرداخت هزینه بیشتر را دارید، سرور مجازی را انتخاب کنید. اگر هم کسی هستید که درمورد تنظیمات سرور اطلاعات کافی دارد و ممکن است در آینده تغییراتی در آن ایجاد کند، قاعدتا باید از سرور مجازی استفاده کنید. با خرید VPS دیگر لازم نیست نگران تعداد بازدیدهای سایت باشید.

تفاوت هاست و سرور

خرید سرور اختصاصی

با توجه به هزینه بالا و منایع بسیار زیادی که این نوع از سرور به دنبال دارد، تنها در صورتی به سراغ آن بروید که میدانید توانایی خرید آن را دارید و نیازمند همچین حجم بالایی از منایع هستید. همانطور که بالاتر هم گفتیم، تفاوت هاست و سرور در همین منابع و چگونگی در اختیار قرار دادن آن ها است.

اهمیت سرور در سئو

سرعت بارگذاری یک سایت و صفحات آن در تجربه کاربری بسیار موثر است و میدانیم که تجربه کاربری و عواملی همچون سرعت لودینگ در اختصاص رتبه گوگل به وب سایت ها موثر هستند. با وجود یک سرور ضعیف، سرعت لودینگ صفحات شما زیاد میشود و این موضوع تاثیر منفی بر روی سئو خواهد داشت. درضمن یک سرور ضعیف میتواند مشکلات دیگری همچون خطاهای سروری را به دنبال داشته باشد که این موضوع نیز برای سئو و رتبه بندی سایت شما مفید نخواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به طور خیلی خلاصه به تفاوت هاست و سرور اختصاصی و مجازی بپردازیم تا بیشتر با آن ها آشنا شوید و در آینده برای خرید آن ها نگرانی کمتری داشته باشید. هرگز نقش سرور سایت را نادیده نگیرید. امیدواریم این مقاله از جیمکس برای شما مفید بوده باشد 🙂