سئو و بهینه سازی یک وب سایت تنها به استفاده درست از کلمات کلیدی و ساخت بک لینک ها یا موارد این چنینی نمیشود. Core web vitals نیز مجموعه ای از معیارها است که تاثیر به سزایی در تجربه کاربری خواهد داشت. و ما میدانیم که تجربه کاربری خوب، بازدید کنندگان بیشتر و همچنین ترافیک بیشتر را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله با هم به بررسی جنبه های مختلف و اهمیت Core web vitals میپردازیم.

Core web vitals چیست؟

میتوان گفت که هسته حیاتی گوگل مجموعه ای از مشخصه ها برای بررسی تجربه کاربری صفحات یک وب سایت است. همانطور که میدانیم، عواملی همچون سرعت بارگذاری یک صفحه وب و یا ثبات عوامل بصری، از مواردی هستند که در ایجاد یک تجربه کاربری خوب موثر هستند. Core web vitals نیز درواقع همین موارد را به عنوان معیار خود قرار میدهد و امتیاز آن ها را به هنگام رتبه بندی سایت در نظر میگیرد.

فاکتورهای اصلی هسته حیاتی گوگل

با داشتن یک وب سایت مناسب که کاربران را راضی نگهدارد، میتوانید همواره در کسب و کار خود پیشرفت کنید. نکات مختلفی هستند که بر خوب یا بد بودن Core web vitals تاثیرگذار هستند. اما در اینجا سه مورد اصلی که نقش بسیار مهمی در آن دارند را با هم مرور میکنیم.

core web vitals

Largest Contentful Paint (LCP):

این معیار به سرعت بارگذاری صفحه شما مربوط میشود. همانطور که از عنوان آن مشخص است، این مشخصه میزان زمانی را اندازه گیری میکند که بزرگترین المان صفحه شما در آن زمان بارگذاری شده و به مخاطب نشان داده میشود. این المان میتواند چهارچوب متنی، تصویر و یا هر چیز دیگری باشد. LCP مطلوب از نظر گوگل چیزی در حدود کمتر از 2.5 ثانیه است. اما تا حدود 4 ثانیه نیز میتواند زمان معقولی باشد. ولی توجه کنید که هرچه این زمان بیشتر باشد، رتبه سایت شما نیز کمتر میشود.

First Input Delay (FID):

مشخصه FID به بازه زمانی بین اولین تعامل کاربر و پاسخ به آن تعامل نسبت داده میشود. درواقع یعنی از زمانی که کاربر بر روی یکی از دکمه های صفحه شما کلیک میکند چقدر طول میکشد تا پاسخ کلیک خود را از سمت مرورگر دریافت کند؟ این مورد نیز در تجربه کاربری تاثیر زیادی دارد چرا که اکثر کاربران علاقه ای به صبر کردن برای رسیدن به نتیجه دلخواه خود ندارند. FID مطلوب چیزی بین 0 تا 100 میلی ثانیه میباشد. بازه بین 100 تا 300 ثانیه نیز میتواند قابل قبول باشد اما بهترین میزان همان کمتر از 100 میلی ثانیه است.

لازم به ذکر است که طبق گفته گوگل، در سال 2024 این مشخصه از Core web vitals با مشخصه دیگری با عنوان INP جایگزین خواهد شد. Interaction to Next Paint یا همان INP بیانگر زمان کلی بین تعاملات کاربر با سایت و پاسخ آن ها است. یعنی زمانی که کاربر وارد صفحه ای میشود تا زمانی که بر اثر تعامل، وارد بخش دیگری شود.

Cumulative Layout Shift (CLS):

حتما برای شما هم پیش آمده است که گاهی قصد کلیک بر روی یکی از دکمه های صفحه وب سایت را دارید اما وقتی نشانگر خود را روی آن میبرید، پیش از کلیک شما آن دکمه یا المان جا به جا میشود! این موضوع میتواند در مواقعی که صفحه به طور کامل بارگذاری نشده اتفاق افتد. همین میزان ثبات المان ها به عنوان CLS در نظر گرفته میشود. نمره مطلوب برای این مشخصه کمتر از 0.1 است و اگر CLS صفحه ای از سایت شما بیش از این مقدار است، پیشنهاد میشود که آن را اصلاح کنید تا در رتبه گوگل شما تاثیر نگذارد.

عوامل موثر بر Core web vitals

علاوه برسه فاکتور نام برده در بالا، موارد دیگری نیز هستند که در کنار هسته حیاتی گوگل بر Core web vitals و رتبه گوگل تاثیرگذار هستند.

سازگار بودن با موبایل

استفاده از تلفن های همراه بسیار ساده تر از دسکتاپ و سیستم های کامپیوتری است. درضمن اکثر مردم به دلیل در دسترس بودن موبایل، بیشتر کارهای اینترنتی خود را با آن انجام میدهند. این کار شامل جستجو های اینترنتی نیز میشود و میتوان گفت ترافیک دریافتی از سمت موبایل ها خیلی زیاد است. به همین دلیل است که گوگل نیز بر روی خوب بودن تجربه کاربری نسخه موبایل تاکید زیادی دارد و آن را در معیاری مرتبط با Core web vitals در نظر میگیرد.

عدم وجود بدافزار و امنیت در هنگام جستجو

وجود بدافزارها سبب آسیب به سیستم بازدید کننده میشود. در این صورت نمیتوان گفت که تجربه کاربری امن و دلچسبی به کاربر ارائه شده! به همین منظور باید از ورود کاربران به صفحاتی که امنیت لازم را ندارند و یا حاوی نرم افزارهای مخرب و آسیب زننده هستند جلوگیری شود.

core web vitals

عدم وجود عناصر تبلیغاتی مزاحم

وجود بنرهای تبلیغاتی های متعدد در صفحات وب میتواند عوامل مختلفی را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از آن ها، CLS است که پیش تر درمورد آن گفت وگو کردیم. تبلیغ بیش از حد میتواند به ثبات بصری صفحه آسیب بزند و تاثیر منفی بر Core web vitals داشته باشد.

همچنین باید در نظر گرفت که این بنرها میتوانند فضا را برای به خطر افتادن امنیت سایت فراهم کنند! چرا که در شلوغی بسیار ممکن است بنرهایی وجود داشته باشند که به نوعی قابلیت آسیب زدن به سایت و یا کاربر را داشته باشند.

پروتکل HTTPS

این پروتکل وظیفه حفظ امنیت را بر عهده دارد. با وجود آن اطلاعات رد و بدل شده بین مرورگر کاربر و سرور سایت رمزگذاری و به شکل امن منتقل میشوند. استفاده از HTTPS علاوه بر تامین امنیت وب سایت، به بهبود نمره Core web vitals نیز کمک خواهد کرد.

تاثیر Core web vitals بر سئو

گوگل با استفاده از جمع آوری تجربه های کاربران واقعی به هنگام استفاده از یک وب سایت، این مورد را برای رتبه دادن به یک سایت در نظر میگیرد. لازم به یادآوری نیست که گوگل اهمیت بسیار زیادی به کاربران میدهد و نظر و ترجبه آن ها را در فرایند رتبه دهی خود در نظر میگیرد. در نتیجه اگر میخواهید سئو قوی داشته باشید و رشد خوبی در گوگل داشته باشید، باید Core web vitals را بهبود ببخشید.

سخن پایانی

هسته حیاتی گوگل که در این مقاله به شما معرفی شد، از موارد حائز اهمیت در هنگام بررسی سئو سایت میباشد. با فراهم کردن یک تجربه کاربری خوب میتوانید مخاطبان بیشتری را به سمت خود جذب کنید و نمره بهتری از گوگل دریافت کنید.