هزینه به ازای هر کلیک (CPC) میزان مبلغی است که یک تبلیغ کننده با هر بار کلیک بر روی تبلیغش، پرداخت می کند. CPC یکی از مهم ترین معیارها در تبلیغات آنلاین است. چرا؟ چون CPC در بازگشت سرمایه (ROI) تأثیر می گذارد. CPC شاخصی مهم برای محاسبه عملکرد و میزان درآمد تان از تبلیغ است.
CPC چطور کار می کند
مارکتینگ CPC از زیر مجموعه های مارکتینگ PPC (تبلیغاتی که در آن به ازای هر کلیک هزینه ای پرداخت می کنید) است که در پلتفرم هایی مثل گوگل، فیس بوک، آمازون و… محبوب است.
CPC از سیستم مزایده یا قیمت پیشنهادی (Bidding) گوگل استفاده می کند. شما باید کلمات کلیدی را متناسب با bid انتخاب کنید.
مزایده یا bidding: بسته به چیزی که مخاطب سرچ می کند، میزان مبلغی که برای هر کلیک پرداخت می کنید، تبلیغ به شیوه اصولی و استفاده از کلمه کلیدی مناسب، گوگل ادز وارد فرایند مزایده می شود و تبلیغی که واجد شرایط است اول از همه نشان داده می شود.
در نتیجه زمانی که شخصی کلمات کلیدی تان را در گوگل سرچ می کند، تبلیغ تان در صفحه نتایج نمایش داده می شود. به این صورت:
اما شما زمانی هزینه ای پرداخت می کنید که شخصی روی تبلیغ تان کلیک کند و از صفحه تان بازدید کند. هزینه ای که به ازای هر کلیک پرداخت می کنید بستگی به مقدار bid، کوالیتی اسکور تبلیغ و رقابت شما در مارکتینگ دارد. برای بهترین استفاده از CPC، باید کلمات کلیدی مناسب انتخاب کنید، تبلیغ قانع کننده داشته باشید و لندینگ پیج خود را بهینه کنید.
اما قبل از هر چیز به نحوه محاسبه CPC می پردازیم.
نحوه محاسبه CPC
هزینه به ازای هر کلیک با تقسیم هزینه کلی یک تبلیغ بر تعداد کل کلیک ها محاسبه می شود. فرمول CPC به این شکل است:
CPC = کل هزینه تبلیغات / تعداد کل کلیک ها
برای مثال، اگر 100 دلار برای یک کمپین PPC هزینه کنید و 500 کلیک داشته باشید، CPC شما 20 سنت خواهد بود. به این صورت:
100 دلار / 500 = 20 سنت
چگونه CPC هر کلمه کلیدی را پیدا کنیم
چند راه برای یافتن میانگین CPC کلمه کلیدی(یعنی کلمه کلیدی که کاربر از طریق آن به تبلیغ ما رسیده و ما برای کلیک کاربر بر روی تبلیغ هزینه پرداخت می کنیم) وجود دارد:
Semrush
میتوانید CPC یک کلمه کلیدی را با Keyword Overview پیدا کنید.
ابتدا یک حساب در سایت Semrush بسازید(نیازی به کارت اعتباری ندارد). کلمه کلیدی خود را وارد کنید و بر روی “search” کلیک کنید.
CPC کلمه کلیدی را در قسمت “CPC” می بینید.
این میانگین قیمتی است که تبلیغ کنندگان برای کلیکی که تحت تاثیر کلمه کلیدی انجام شده، پرداخت می کنند. از طرف دیگر Keyword Magic Tool نیز میانگین CPC هر کلمه کلیدی را در ستون “CPC” نشان می دهد. به این صورت:
Google Keyword Planner
Google Keyword Planner یک ابزار رایگان برای کمپین های search است. این ابزار داده ها را مستقیماً از گوگل ادز جمع آوری می کند و ابزاری عالی برای پیدا کردن میانگین CPC یک کلمه کلیدی است. ابتدا ابزار را باز و روی “Discover new keywords” کلیک کنید.
فرمی با دو گزینه می بینید: “Start with keywords” یا “Start with a website” در صفحه “Start with keywords” بمانید، کلمه کلیدی را وارد کنید و روی “Get results” کلیک کنید.
جدولی با کلمه کلیدی مورد نظرتان و لیستی از کلمات کلیدی مشابه می بینید.
CPC هر کلمه کلیدی در دو ستون سمت راست جدول است.
معنی این دو ستون:
Bid قرار گرفتن در بالای صفحه (کمترین حد – رینج): کمترین هزینه ای که شخصی برای قرار گرفتن تبلیغش در ابتدای صفحه نتایج، پرداخته.
Bid قرار گرفتن در بالای صفحه (بیشترین حد – رینج): بیشترین هزینه ای که شخصی برای قرار گرفتن تبلیغش در ابتدای صفحه نتایج، پرداخته.
میانگین CPC برای هر کلمه کلیدی متفاوت است اما میتوانید از رینج ها استفاده و محاسبه کنید میزان bid تان در چه محدوده ای باید باشد تا در ابتدای صفحه نتایج جستجو (SERP) قرار بگیرد.
چگونه CPC را کاهش دهیم
در ادامه به چند نکته می پردازیم که به شما کمک می کنند CPC خود را کاهش دهید و از کمپین های خود نهایت استفاده را ببرید:
1- کوالیتی اسکور تان را بهبود دهید
امتیاز کیفی یا کوالیتی اسکور معیاری است که گوگل برای ارزیابی مرتبط بودن تبلیغات و لندینگ پیج تان استفاده می کند. در این سیستم نمرات از 1 تا 10 متغیر است و به کلید واژه های تبلیغات تان اختصاص داده می شود. کوالیتی اسکور سه داده شما را بررسی می کند:
- CTR مورد انتظار: احتمال اینکه شخصی روی تبلیغ شما کلیک کند.
- ارتباط بین مخاطب و تبلیغ: میزان تطابق تبلیغ شما با محتوایی که مخاطب به دنبال آن است.
- لندینگ پیج: اینکه لندینگ پیج شما تا چه حد با مخاطبانی که روی آن کلیک می کنند، مطابقت دارد.
برای پیدا کردن کوالیتی اسکور تان، روی “Keywords” در منوی حساب تان کلیک کنید و بعد “Search keywords” را انتخاب کنید.
بعد روی آیکون “Columns” کلیک کنید.
در پایین بخش “Modify columns for keywords” به قسمت “Quality score” بروید و “Quality Score” “Landing page exp” “Exp. CTR” و “Ad relevance”را انتخاب کنید.
و بر روی “Apply” کلیک کنید.
حالا ستون هایی در رابطه با کوالیتی اسکور و مشکلاتی که باید حل کنید را می بینید.
به این صورت:
حالا بهتر کردن کوالیتی اسکور را بررسی می کنیم.
تبلیغات تان را مرتبط تر کنید
هرچه تبلیغ تان مرتبط تر باشد، احتمال نمایش و کلیک روی تبلیغ تان برای افرادی که به دنبال محتوای تان هستند، بیشتر است. یکی از راه های مرتبط تر کردن تبلیغات تان این است که از گروه های تبلیغاتی که چندین نوع متفاوت از کلمات کلیدی را پوشش می دهند، دوری کنید و در عوض روی ایجاد چندین گروه تبلیغاتی هدفمند تمرکز کنید. به عنوان مثال، به جای داشتن یک گروه تبلیغاتی با تارگت «کفش های مناسب دویدن»، آن را تقسیم و تبدیل به گروه هایی با این تارگت ها کنید:
- «کفش ضد آب مناسب دویدن»
- «کفش مناسب دویدن برای خانم های فعال»
- «کفش مناسب دویدن با پنجه کفش بزرگ»
هر یک از این گروه های تبلیغاتی هم باید کلمات کلیدی دیگری را پوشش دهند. برای مثال گروه تبلیغاتی «کفش ضد آب مناسب دویدن» میتواند کلید واژه هایی مثل «کفش های ضد آب مناسب دویدن برای زمستان» و «کفشهای ضد آب با قالب بزرگ» را تارگت کنید. با این روش گروه های تبلیغاتی و همچنین تبلیغات بیشتری ایجاد می کنید اما نکته مثبت این است که کلمات کلیدی که روی آنها bid انجام می دهید مخاطبانی مرتبط با تبلیغ هایتان جذب می کنند.
لندینگ پیج تان را بهبود دهید
همانطور که گفتیم لندینگ پیج تاثیر مهمی بر روی کوالیتی اسکور می گذارد. در ادامه چهار روش برای بهبود لندینگ پیج معرفی می کنیم:
- مرتبط باشید. پیجی که کاربر روی آن کلیک می کند در نتیجه جستجویی که انجام داده، آمده. کاربر انتظار دارد که پیج با جستجویش ارتباط داشته باشد و اگر غیر از این باشد بازدید کننده تان را از دست می دهید.
- کپی (متنی که در سایت قرار می دهید) مشخص بنویسید. کپی که می نویسد باید اهداف پیج تان را به درستی بیان کند.
- سادگی مهم است. لینک ها و مراحل زیادی در راه مخاطبان برای انجام کارشان قرار ندهید.
- تجربه ای خوب برای کاربر تان رقم بزنید. لندینگ پیج خود را در راستای تبلیغ تان تنظیم کنید و آن را از مسیر خارج نکنید.
نکته کاربردی: بعد از ایجاد لندینگ پیج تان از SplitSignal برای آزمایش عناصر مختلف مثل CTA ها، سرفصل ها و ارزش داده ها استفاده کنید. از این طریق می توانید روشی که مخاطبتان را بیشتر درگیر می کند، پیدا کنید.
CTR خود را بهبود دهید
CTR بالا معمولا نشانه این است که عملکرد تبلیغ تان باعث جذب مخاطب شده و کوالیتی اسکور تان را بهبود می دهد. حالا چند استراتژی برای بهبود CTR معرفی می کنیم:
- از دارایی ها (asset) برای قرار دادن اطلاعات اضافه مانند دکمه های تماس، اطلاعات لوکیشن و لینک هایی به بخشهای خاصی از سایت خود در تبلیغ تان استفاده کنید.
- از CTAای مثل «خرید کنید»، «سفارش دهید» یا «ثبت نام کنید» استفاده کنید تا کاربران را به کلیک کردن تشویق کنید.
- متن تبلیغ تان را با هایلایت کردن مزایای کسب و کار تان مثل «ارسال رایگان» یا «تخفیف»، جذاب کنید.
- با نوشتن کپی که به عبارت جستجوی مورد نظر شما مرتبط است، قصد کاربر از جستجویش را با تبلیغ خود مطابقت دهید.
2- کلمات کلیدی طولانی را پیدا و bid انجام دهید
کلمات کلیدی طولانی عبارت های جستجویی خاصی هستند. به این معنی که میزان جستجوی کمتری نسبت به کلمات کلیدی اصلی و متوسط دارند. هرچند رتبه بندی آن ها اغلب آسان تر، کم هزینه تر و در هدایت ترافیک تارگت شده عالی هستند.
برای پیدا کردن کلمات کلیدی طولانی، از Keyword Magic Tool استفاده کنید. کلمه کلیدی که می خواهید تارگت کنید را وارد کنید و روی “Search” کلیک کنید.
بعد روی “Advanced filters” کلیک و “Word count” را روی دو یا سه تنظیم کنید. بعد روی “Apply” کلیک کنید.
این کار برخی از کلمات کلیدی طولانی را مرتبط با کلمه کلیدی مورد نظر شما به وجود می آورد.
به این صورت:
چندین کلمه کلیدی طولانی به گروه های تبلیغاتی مرتبط اضافه کنید تا افزایش ارتباط تبلیغات (و CPC کمتر) را ببینید.
3- از کلمات کلیدی منفی به طور موثر استفاده کنید
کلمات کلیدی منفی عباراتی هستند که از کمپین های search حذف می کنید تا از نمایش تبلیغات تان هنگام جستجوی این کلمات به خصوص، جلوگیری کنید. استفاده از کلمات کلیدی منفی می تواند هزینه هر کلیک را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. در این شیوه بودجه تان را با عبارات نا مربوط هدر نمی دهید. برای پیدا کردن کلمات کلیدی منفی، گزارش عبارات جستجوی گوگل ادز (Google Ads Search Terms) را بررسی کنید. حساب گوگل ادز تان را باز کنید و به “Insights and reports” و بعد “Search terms” بروید.
در اینجا لیست کلمات کلیدی را خواهید دید که مربوط به تبلیغات تان است.
برای پیدا کردن عباراتی که افراد جستجو می کنند و به کمپین شما مرتبط نیستند، جستجو کنید. کادر کنار کلید واژه هایی که می خواهید به عنوان کلید واژه منفی مشخص کنید را علامت بزنید و روی“Add as negative keyword” کلیک کنید.
بعد تصمیم می گیرید که آنها را به یک گروه تبلیغاتی، کمپین یا فهرست کلید واژه های منفی اضافه کنید.
همچنین می توانید از Keyword Magic Tool برای پیدا کردن کلمات کلیدی منفی استفاده کنید. کلمه کلیدی seed تان را وارد کنید و روی “Search” کلیک کنید.
در اینجا لیستی از کلمات کلیدی که مربوط به seed تان می بینید.
بعد به دنبال کلمات کلیدی نامربوط بروید و آن را به لیست کلمات کلیدی منفی اضافه کنید.
4- از زمانبندی تبلیغات استفاده کنید
bidding چیزی بیشتر از کلمات کلیدی است. با استفاده از زمانبندی تبلیغات، میتوانید دو کار انجام دهید:
- در زمان هایی از روز که مشتریان بیشتری آنلاین هستند، تبلیغات را نشان دهید.
- bid تان را در ساعات خاصی از روز تنظیم کنید.
این تاکتیک به شما کمک میکند تا میانگین هزینه به ازای هر کلیک خود را حفظ کنید و در عین حال تبدیل ها را افزایش دهید. برای اینکه ببینید چه زمان هایی بهترین نتایج را دارند، به بخش “Day and Hour” در بخش “Ad schedule” بروید.
و تبلیغاتتان را بر اساس آن برنامه ریزی کنید.
برای این کار روی “Show more” و بعد “Ad schedule” کلیک کنید.
بعد آیکون «مداد» را انتخاب و کمپین مورد نظر تان برای تنظیم برنامه زمانی را انتخاب کنید.
روز و ساعت مورد نظر خود را انتخاب و روی “Save” کلیک کنید.
5- از Geo-Targeting استفاده کنید
همچنین می توانید کشور های به خصوص، مناطقی از یک کشور، اطراف یک مکان یا گروه های لوکیشن را تارگت کنید.
گروه های لوکیشن شامل مکانهای مورد علاقه یا مکانهای کسب و کار تان می باشند.
تنظیمات bid را برای تغییر bid بر اساس مکان کاربری که عبارت را جستجو می کند، اعمال کنید. اگر منطقه ای نرخ تبدیل پایین تری دارد، می توانید استراتژی خود را تنظیم کنید تا در جایی که منطقی است، نمایش تبلیغتان را به حداکثر برسانید. برای تنظیم تارگتینگ لوکیشن، روی “Show more” و بعد “Locations” کلیک کنید.
بعد آیکون مداد آبی را کلیک کرده و اسم مکان مورد نظر که می خواهید تارگت کنید را وارد کنید و گزینه “Save” را بزنید.
6- از انواع تطابق کلمات کلیدی استفاده کنید
تطابق کلمات کلیدی مشخص می کند تبلیغ تان تا چه اندازه باید با عبارتی که مخاطب جستجو کرده تطابق داشته باشد تا نمایش داده شود. . در اینجا سه نوع تطابق وجود دارد:
تطابق گسترده: تبلیغات در جستجو های مرتبط با کلمه کلیدی شما نمایش داده می شوند.
تطابق عبارت: تبلیغات در نتیجه جستجو هایی نشان داده می شوند که معنی کلمه کلیدی شما را در بر می گیرند.
تطابق دقیق: تبلیغات در جستجو هایی نشان داده می شوند که معنی یا هدفی مشابه با کلمه کلیدی شما دارند.
میتوانید از تطابق گسترده برای نمایش آگهی تان به طیف وسیعی از جستجوگران یا از تطابق دقیق برای تارگتینگ گروه خاصی استفاده کنید. این کار به کمپین PPC شما چه کمکی می کند؟ کلمات کلیدی با تطابق دقیق هدفمند تر هستند اما CPC بالاتری دارند. کلمات کلیدی با تطابق گسترده هدفمندی کمتری دارند اما CPC کمتری دارند. به صورت ترکیبی از انواع تطابق ها استفاده کنید و کمپین های خود را بهینه نگه دارید.
7- از تنظیمات دستگاه استفاده کنید
با تحقیق درباره نحوه رفتار مشتریان خود از طریق گوگل ادز می توانید به صورت دستی حداکثر CPC تان را در دستگاه های تلفن همراه، تبلت و دسکتاپ افزایش یا کاهش دهید. برای مثال دستگاه های موبایل ممکن است کلیک ها و بازدید های بیشتری داشته باشند. اما ممکن است متوجه شوید که جستجوگران به جای انجام تبدیل فقط صفحه تان را مرور می کنند.
برای مشاهده عملکرد تبلیغات خود در دستگاه های مختلف، به “Insights & reports” بروید، روی “When & where ads showed” کلیک کنید و به صفحه “Devices” بروید.
بعد می توانید با کلیک کردن روی آیکون مداد در «Bid Adj» تنظیمات bid را اعمال کنید. بعد تنظیمات خود را برای هدف قرار دادن دستگاه های به خصوص اعمال کنید.
استراتژی تبلیغاتی رقبای خود را پیدا کنید
حالا که همه چیز را درباره CPC یاد گرفته اید، به قدم های بزرگتر می رسیم، به این معنی که استراتژی رقبای خود را به دقت مطالعه کنید و از نقاط قوت و ضعف آنها استفاده و کمپین خود را بهینه کنید. این کار را به راحتی با ابزار Advertising Research انجام دهید. تنها نیاز است به دامنه اینترنتی کسب و کار رقیبتان بروید و بر روی گزینه ‘’search’’ کلیک کنید.
اولین صفحه کلید واژه هایی را نشان می دهد که رقیبتان برایشان bid انجام می دهد. همراه با رتبه هر کلمه کلیدی در جستجوی پولی (paid search)، هزینه به ازای هر کلیک و سایر معیارها. به این صورت:
برای بررسی دقیق تر به سربرگ “Ads Copies” بروید. دقیقاً تبلیغاتی را که رقیب تان انجام می دهد را مشاهده می کنید – از جمله سرفصل ها، کپی تبلیغات، CTA ها، لندینگ پیج ها و کلمات کلیدی که تارگت می کنند.
روی گزینه “Keywords” کلیک کنید تا جدولی با کلمات کلیدی که باعث نمایش تبلیغ در نتایج جستجو می شوند، باز شود.
سوالات پر تکرار
حداکثر هزینه هر کلیک چیست؟
حداکثر CPC بیشترین مبلغی است که مایلید به ازای هر کلیک پرداخت کنید (این را در حساب گوگل ادز خود تنظیم کرده اید). هنگام انتخاب حداکثر پیشنهاد CPC خود، بالاترین مقداری را که فکر می کنید هر کلیک ارزش دارد انتخاب کنید. اگر شخصی روی تبلیغ شما کلیک کند، بیش از حداکثر CPC تان پرداخت نخواهد شد. قیمت پیشنهادی بالاتر به طور کلی به دیده شدن تبلیغ تان کمک می کند اما بهتر است در ابتدای کار حداقل هزینه را پرداخت کنید.
Bidding به صورت خودکار چیست؟
bidding خودکار استراتژی است که به گوگل اجازه می دهد تا به طور خودکار قیمت هایی را بر اساس اینکه تبلیغ شما منجر به کلیک یا تبدیل شود، تعیین کند. برای مثال اگر در سه جایگاه برتر نتایج جستجو باشید، گوگل می تواند به طور خودکار بودجه بیشتری برای کلمات کلیدی رقابتی تعیین کند.
با روش هایی که گفته شد میتوانید CPC خود را بهبود دهید و عملکرد بهتری برای تبلیغ هایتان رقم بزنید.
بیشتر بخوانید: