این روزها نسل جدید گوگل آنالیتیکس به نام GA4 مورد استقبال و استفاده بسیاری از کاربران و صاحبان وب سایت ها قرار گرفته است. پیش از این، نسخه universal این اپلیکیشن یکی از پر استفاده ترین ابزارها برای تحلیل رفتار کاربران در هنگام ورود به یک وب سایت بود. با ورود گوگل آنالیتیکس 4 به بازار، نسخه universal تقریبا از رده خارج شد و به زودی به شکل کامل جایگزین خواهد شد.

تفاوت های Universal Analytics و GA4

گوگل در سال 2012 برای اولین بار Universal Analytics را معرفی کرد. هدف این کار سهولت بخشیدن به کار تحلیلگرانی بود که قصد جمع آوری داده را به منظور درک بهتر رفتار کاربران داشتند. اما این پلتفرم پاسخگوی نیاز دنیای وب امروزه نبود.

درواقع GA4 انعطاف بیشتری دارد و قابلیت های متنوع تری را برای تحلیلگران به همراه خواهد داشت. برای مثال به جای صرفا نمایش دادن و تحلیل session ها و بازدید صفحات، این تحلیل را کمی دقیق تر انجام میدهد و event ها را معیار قرار میدهد. در نتیجه معیارهای بررسی تعامل کاربر بسیار دقیق تر هستند و هرزنامه ها بهتر کنترل میشوند. یک نکته جالب درمورد GA4 نیز این است که میتوان رفتار کاربر را حتی درصورت تغییر دستگاه (لپ تاپ یا موبایل یا…) نیز ردیابی کرد.

 

GA4

 

کنترل بیشتر

داشبورد GA4 نسبت به داشبورد گوگل آنالیتیکس جدیدتر و کاربردی تر است.  این امکان را به شما میدهد که داشبورد خود را شخصی سازی کنید و گزارشاتی که برایتان اهمیت بیشتری دارد را دریافت کنید. در ارتباط با Google Data Studio نیز بسیار خوب عمل میکند و میتواند دید بهتری از داده های جمع آوری شده به شما بدهد.

Data Models

از دیتا مدل ها به منظور آموزش گوگل آنالیتیکس در مدیریت اطلاعات به دست آمده از کاربران یک وب سایت خاص استفاده میشود. از مهمترین تفاوت های نسخه Universal و GA4 نیز همین نحوه کارکرد Data Model ها است. به همین دلیل گوگل توانایی انتقال کاربران از نسخه Universal به گوگل آنالیتیکس 4 را نداشت.

دیتا مدل های نسخه Universal از sessionها و pageview ها استفاده میکنند. اما به دلیل قدیمی بودن این روش، با گوشی های هوشمند و تبلت های امروزی سازگاری ندارد. مدل های مبتنی بر session ها، داده ها را بر اساس تعاملات کاربر در یک بازه زمانی خاص جمع آوری میکنند. مشکل این فرایند این بود که یک کاربر ممکن است چند هدف متفاوت را در یک session در پیش بگیرد اما تحلیلگر نمیتواند تمام آن ها را ببیند.

در نسخه GA4، دیتا مدل ها از event ها و پارامترها استفاده میکنند. این موضوع به همراه قابلیت ردیابی رفتار کاربر به صورت بین پلتفرمی، باعث میشود گزارش دریافتی شما خیلی دقیق تر از قبل باشد.

حریم خصوصی

با تکامل وب سایت ها و آگاهی بیشتر مردم درمورد امنیت و اهمیت حریم خصوصی در دنیای وب، گوگل آنالیتیکس نیاز به تغییر داشت. چرا که خیلی از کاربران به دلیل نگرانی درمورد حریم خصوصی خود، از ردیابی شدن و تحلیل session های خود امتناع میکردند. در GA4 از هوش مصنوعی به منظور مدل سازی بر اساس داده های در دسترس استفاده شد تا رفتار کاربرانی که با یک وب سایت در تعامل هستند اما قابل ردیابی نیستند نیز پیش بینی و تحلیل شود.

 

GA4

 

ردیابی بدون کد در GA4

ردیابی بدون کد به نظر خیلی هم خوب است! در این صورت نیاز به یک مهندس خاص در این فرایند کم میشود. اما در این روش تمامی داده های مورد نیاز جمع آوری نمیشوند و داده های مورد نظر برای ردیابی باید به طور خاص انتخاب شوند. جریان این داده ها نیز تنها از زمانی که ردیابی آغاز شود در دسترس خواهد بود و نمیتوان دید که چه اتفاقی برای event هایی که انتخاب نشده اند می افتد. در نتیجه دستیابی به داده های بامعنی و مفید زمان بیشتری میبرد و در نهایت نیز ممکن است نتیجه دقیق و قابل استناد نباشد.

سخن پایانی

موارد گفته شده، تنها بخشی از ویژگی های کلیدی GA4 هستند. از آنجایی که متد ها و روش های جمع آوری اطلاعات در دو نسخه دچار تحول شده است، احتمال تطابق داده های نسخه universal بر روی GA4 پایین است. به همین دلیل تغییر مسیر و بین دو نسخه کمی دشوار است. اما میتوان گفت که گوگل آنالیتیکس 4 ، آینده تحلیل دنیای وب است و به کسب و کار ها کمک میکند تا در دنیای دیجیتال پیشگام و قدرتمند باشند. GA4 یک پلتفرم بر پایه هوش مصنوعی است و داده های مشتری محورتری ارائه میدهد. این پلتفرم از یادگیری ماشین استفاده میکند. همین موضوع سبب میشود که گوگل آنالیتیکس 4 همواره درحال پیشرفت و به روز باشد.