نینتندو، کمپانی محبوب بازی های ویدیویی که با عناوینی همچون ماریو، پوکمون و انیمال کراسینگ شناخته می شود، به خوبی در سراسر جهان شناخته شده است. این شرکت، علاوه بر عرضه کنسول های افسانه ای مانند NES، Game Boy و SNES، به دلیل اقدامات حقوقی تند و سخت گیرانه ای که برای دفاع از مالکیت معنوی خود انجام می دهد، شناخته می شود. نینتندو هر از گاهی بخاطر شدت عمل علیه افراد و گروه هایی که به هر نحوی از محصولات فعلی یا گذشته اش استفاده می کنند، حاشیه ساز می شود.

اگرچه محافظت از حقوق مالکیت معنوی برای هر شرکتی ضروری است و باید جلوی هرگونه نقض حقوق آن گرفته شود، اما به نظر می رسد نینتندو بعضی مواقع فراتر از این حیطه عمل می کند و برخوردهای نامتناسبی دارد.

نینتندو به صورت مداوم علیه توسعه دهندگان و علاقه مندان به بازی های قدیمی اقدام می کند. در طول سال ها، بسیاری از شبیه سازی بازی که کدهای غیرقانونی داشتند به طور قانونی بسته شدند. این امر قابل فهم است، چراکه نینتندو حق دارد از محصولات خود محافظت کند. اما حتی شبیه سازی که کدهای قانونی و بدون تخلف دارند نیز از این حملات در امان نبوده اند. به عنوان مثال، نرم افزار Ryujinx که یک شبیه ساز قانونی و بدون استفاده از کدهای نینتندو است، اخیراً توسط نینتندو تعطیل شد. این شرکت به سازنده ی این نرم افزار “پیشنهادی” ارائه کرده

در ادامه ی این رفتارهای سخت گیرانه، اخیراً نینتندو کانال یوتیوب “Retro Game Corps” را هدف قرار داده است. این کانال که توسط راس کرندال اداره می شود و محتوای آموزشی درباره ی بازی های قدیمی و شبیه ساز تولید می کند، چند روز پیش به دلیل یکی از ویدیوهایش که اجرای بازی نینتندو روی کنسول Wii U را نشان می داد، با اخطار کپی رایت نینتندو مواجه شد.

این ویدیو صرفاً آموزشی بود و مشابه آن در یوتیوب به وفور یافت می شود. با این حال، کانال Retro Game Corps که پیش تر نیز یک بار دیگر از نینتندو اخطار کپی رایت دریافت کرده بود، این بار نیز ضربه ای دیگر از این شرکت دریافت کرد. اولین اخطار به دلیل ویدیویی بود که روشی برای انتقال بازی های سوییچ به رایانه را نشان می داد.

در صورتی که یک کانال سه اخطار کپی رایت در مدت ۹۰ روز دریافت کند، تمامی محتوای کانال حذف می شود. به همین دلیل، کرندال تصمیم گرفته است به جای ادامه دادن این روند، شکایتی برای دفاع از خود تحت قانون “استفاده منصفانه” مطرح کند و در عین حال، از این به بعد هیچ بازی نینتندو را در ویدیوهای خود نشان ندهد.

رفتارهای نینتندو در محدود کردن افراد و علاقه مندان به بحث و استفاده از محصولات خود، نگرانی های جدی درباره ی محدود شدن آزادی در فضای دیجیتال را به وجود آورده است. اگر شرکت هایی مانند نینتندو بتوانند بدون هیچ گونه نظارت و کنترلی به هر کسی که به نظرشان تخلف می کند حمله کنند، چه آزادی ای برای افراد باقی می ماند تا درباره ی محصولات خریداری شده ی خود بحث کنند یا از آن ها استفاده نمایند؟

این سوالی است که بسیاری از افراد و طرفداران دنیای بازی های قدیمی و مدرن به آن فکر می کنند و از آن نگران هستند.