یک روش بسیار عالی برای افزایش ورودی سایت و بهبود فروش برای وب سایت ها تبلیغ در گوگل است. ساز و کار تبلیغ در گوگل به گونه ای است که شما به ازای هر کلیکی که برای لینک خود دریافت میکنید باید هزینه پرداخت کنید. همین ساز و کار باعث شده است که گاهی رقبا در یک حوزه خاص اقدام به انجام کاری کنند که با عنوان کلیک فیک شناخته میشود. وقتی رقبا از کلیک فیک روی تبلیغ شما استفاده کنند، بودجه شما خیلی راحت هدر میرود! اما نگران نباشید. در این مقاله به شما میگوییم که چطور باید کلیک فیک را شناسایی کنید و تبلیغات گوگل خود را نجات دهید.

انواع کلیک های فیک

قبل از هر چیزی بهتر است با انواع کلیک های فیک که میتوانند هزینه های شما را به باد بدهند آشنا شوید. آشنایی با انواع کلیک های فیک به شما کمک میکند در شناسایی این کلیک ها نیز بهتر عمل کنید و بتوانید بودجه خود برای تبلیغات گوگل را بهتر مدیریت کنید:

کلیک های غیرعمدی یا تصادفی: حتما برای شما هم پیش آمده است که گاهی به اشتباه بر روی یک لینک کلیک کرده باشید. کلیک های تصادفی زمانی اتفاق میفتند که افراد به اشتباه (که این اشتباه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد) بر روی یک لینک کلیک میکنند. درست است که این اتفاق عمدی نیست اما در هر صورت تاثیر منفی برای شما و کمپین تبلیغاتی گوگل شما خواهد داشت چون شخصی بر روی لینک تبلیغ کلیک کرده است که واقعا مشتری شما نبوده است.

کلیک های عمدی و مخرب: این کلیک ها با اهداف سودجویانه از سوی ربات ها یا افرادی است که میخواهند بودجه تبلیغاتی شما را هدر دهند. شاید مهمترین نوع کلیک فیک که نیاز به شناسایی دارند همین دسته هستند. چرا که اکثرا از سمت رقبای یک کسب و کار سازمان دهی میشوند. ممکن است رقیب شما یا شخصی که کینه ای از برند شما دارد یک ربات برای کلیک فیک روی تبلیغ گوگل شما تنظیم کرده باشد!

کلیک فراد یا کلیک تقلبی چیست و گوگل چه رویکردی نسبت به آن دارد

کلیک تقلبی گوگل

بررسی نرخ پرش

یک راه ساده برای تشخیص و شناسایی کلیک فیک تبلیغات گوگل توجه به نرخ پرش است. اگر شخصی واقعا به دنبال استفاده از سایت شما باشد بلافاصله بعد از کلیک بر روی لینک از آن بیرون نمیرود! درست است که باید احتمال اینکه برخی کاربران اشتباها بر روی لینک کلیک کرده اند را نیز در نظر بگیریم اما وقتی این رفتار از تعداد زیادی از کاربران بروز پیدا میکند مشخص است که این کلیک ها فیک یا تقلبی هستند. حالا چطور این نرخ پرش را بررسی کنیم؟

  1. وارد حساب گوگل آنالیتیکس خود شوید و صفحه لندینگ خود را پیدا کنید. لندینگ یعنی همان صفحه ای که کاربران با کلیک بر روی تبلیغ شما به آن صفحه هدایت میشوند.
  2. مخاطبانی که از طریق تبلیغات گوگل به سایت شما رسیده اند را از مخاطبان ارگانیک وب سایت خود جدا کنید تا دسته بندی ها مرتب تر شوند.
  3. وقتی دسته بندی را انجام دادید، تعداد بازدیدکنندگان هر دو دسته را مقایسه کنید. اگر بازدیدکنندگانی که با لینک تبلیغ وارد سایت شدند و سریع از سایت بیرون رفته اند، از بازدیدکنندگان عادی بیشتر باشد باید شک کنید که کلیک های تبلیغ شما فیک بوده است.
  4. تعداد کلیک هایی که برای آن ها هزینه پرداخت کرده اید را با تعداد بازدید ثبت شده از سمت گوگل ادسنس مقایسه کنید. وقتی تعداد کلیک ها بیشتر از بازدید است احتمالا این کلیک ها توسط ربات ها انجام شده اند.

بررسی نرخ تبدیل

وقتی رقیب شما بخواهد تبلیغ شما را دچار مشکل کند، بدون هیچ علاقه ای بر روی لینک شما کلیک میکند و هزینه ای که بابت تبلیغ در گوگل پرداخت کرده اید را هدر میدهد! برای شناسایی این کلیک های فیک در گوگل باید نرخ تبدیل را بررسی کنید. چطور؟

  • کمپین ها مختلف را مقایسه کنید: اگر در مقایسه کمپین های مختلف به این نتیجه رسیدید که کمپینی نرخ تبدیل بالاتری از باقی کمپین ها دارد اما تعداد تبدیل کمتر بوده، احتمال اینکه کلیک ها تقلبی بوده باشند بسیار زیاد است.
  • بررسی میانگین صنعت: اگر نرخ تبدیل شما از بهترین های صنعت شما خیلی بالاتر بود نباید زیاد خوشحال شوید! چون این موضوع یعنی باید کلیک های فیک را شناسایی کنید و جلوی آن ها را بگیرید.
  • فرایند را بررسی کنید: روند رشد یا تغییر نرخ تبدیل را مورد بررسی قرار دهید. اگر این تغییرات خیلی ناگهانی بودند (ناگهان بالا رفت و پایین آمد) یعنی یکی از رقیب های شما به طرز ناجوانمردانه ای تبلیغات گوگل شما را هدف قرار داده است.

بررسی نرخ کلیک

برای بررسی نرخ تبدیل به منظور شناسایی کلیک فیک فرایندی شبیه به بررسی نرخ تبدیل دارد.

  • بررسی کمپین های مختلف: اگر تفاوت CTR این کمپین با دیگر کمپین ها بیش از حد بود بهتر است احتمال تقلبی بودن کلیک ها را در نظر بگیرید.
  • بررسی میانگین صنعت: اگر CTR کمپین تبلیغ در گوگل شما از میانگین صنعت شما بالاتر بود باید به اوضاع شک کنید و کلیک های فیک را بررسی کنید.
  • بررسی روند: باز هم اگر مشاهده کردید که نرخ کلیک به طور ناگهانی افزایش یافته و دوباره افت کرده است یعنی یک جای کار میلنگد!

کلیک فیک تبلیغات گوگل

بررسی IP address ها

شاید خیلی ساده لوحانه به نظر برسد اما ممکن است کسی که در پشت صحنه کلیک ها فیک تبلیغ شما نشسته است، واقعا همینقدر ساده باشد! پس این مورد را در نظر بگیرید که IP ها را بررسی کنید. اگر چندین کلیک در یک بازه زمانی کوتاه از یک IP تکراری داشتید احتمالا فیک هستند.

بعد از شناسایی کلیک فیک تبلیغات گوگل چه باید بکنیم؟

از گوگل آنالیتیکس یا همان GA4 برای بررسی مواردی که بالاتر اشاره کردیم استفاده کنید و به دنبال هرگونه رفتار غیرطبیعی بگردید. بعد از این کار باید مراحل زیر را طی کنید تا فعالیت های نامعتبر را با دقت بیشتری بررسی کنید:

  1. وارد اکانت گوگل ادز شوید.
  2. روی گزینه Tools در قسمت بالا و سمت راست کلیک کنید.
  3. وارد Billing & Payments شوید.
  4. روی View Transactions and Documents کلیک کنید.

در این قسمت میتوانید تمامی فعالیت هایی که از دید گوگل نامعتبر شناخته شده اند را با عنوان invalid activity مشاهده کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به طور مختصر ساده ترین روش های شناسایی کلیک فیک را در تبلیغات گوگل به شما گفتیم تا اگر از سمت رقبای خود یا افراد سودجوی دیگر تحت حمله قرار گرفتید بتوانید آن را تشخیص دهید. اما اینکه چطور باید جلوی این کلیک های فیک را بگیرید یا با آن ها مقابله کنید مطلبی است که در آینده به آن میپردازیم.

بیشتر بخوانید:

چطور “گواهینامه گوگل ادز” بگیریم؟

۱۴ اسکریپت کاربردی ۲۰۲۳

چگونگی اکسکلود نام برند از کمپین های پرفورمنس مکس

تبلیغات در گوگل چیست؟