با وجود اینکه گوگل همچنان بیش از 91 درصد بازار سرچ را در دست دارد، SearchGPT درحال راهیابی به دنیای جستجو است. SearchGPT درحال محبوب شدن است و با جا افتادن این هوش مصنوعی به عنوان موتور جستجو، رفتار و نحوه سرچ کاربران در دنیای اینترنت دچار تحول عظیمی خواهد شد. در این مقاله قصد داریم روش سرچ سنتی یعنی گوگل را با SearchGPT مقایسه کنیم.
SearchGPT چیست؟
SearchGPT چیست؟ راهحل OpenAI برای کاربرانی که میخواهند در یک بستر مکالمه محور، اطلاعاتی را از دنیای وب دریافت کنند. این سیستم با استفاده از مدلهای زبانی ChatGPT و ترکیب آنها با فناوری هوش مصنوعی OpenAI طراحی شده است تا یک موتور پاسخگویی بسازد که وب را جستجو کرده و به سؤالات کاربران پاسخ میدهد.
مقایسه موتور جستجوی سنتی و مدرن
موتورهای جستجوی پاسخگوی مدرن معمولا بر پایه هوش مصنوعی ساخته شدهاند. بر خلاف موتورهای جستجوی سنتی مثل گوگل که در پاسخ به سرچ کاربر مجموعهای از لینکها و وبسایتها را فراهم میکنند، SearchGPT یک پاسخ جامع و مشخص را با لحنی محاورهای به کاربر ارائه میکند. کاربر خودش میتواند از SearchGPT بخواهد که توضیحات بیشتری به او بدهد اما در حالت ایدهآل، همان پاسخ اولیه برایش کافی بوده و نیازی به توضیح بیشتر نخواهد داشت.
SearchGPT یا هوش مصنوعی گوگل؟
بزرگترین تفاوت موتور جستجوی گوگل و SearchGPT در نحوه نمایش نتایج است. گوگل در پاسخ به سرچ افراد، لیستی از صفحات وبسایت را با توجه به الگوریتمهای رتبه بندی خود ارائه میکند؛ اما SearchGPT یک جواب مستقیم و با جزئیات بیشتر را به کاربر نشان میدهد. اما این تمام ماجرا نیست!
نباید از عنصر شخصیسازی غافل شد. موتورهای هوش مصنوعی توانایی برقرار کردن یک مکالمه را با کاربر دارند. همین امر باعث میشود که SearchGPT توانایی پاسخ به شما را با توجه به لحن خودتان و سابقهای که در صحبت با او داشتهاید بدهد. درست است که گوگل هم نتایج سرچ را متناسب با سوابق سرچ و موقعیت مکانی شما شخصیسازی میکند اما توانایی برقراری مکالمه به صورت شخصی سازی شده را ندارد.
گوگل هم به عنوان یکی از بزرگترین ستونهای دنیای تکنولوژی، از هوش مصنوعی در ساز و کار خود استفاده کرده است و Google AI Overview همین موضوع را نشان میدهد اما این تکنولوژی همچنان نتیجه یا متن را از وبسایت اصلی واکشی میکند و کاری در جهت بازنویسی یا ایجاد مکالمه با کاربر نمیکند.
مهمترین تفاوتهای گوگل و SearchGPT
- نتایج جستجو: گوگل نتایج جستجو را به صورت لیستی از وبسایتهای رتبهبندیشده ارائه میکند تا کاربران خودشان از بین آنها انتخاب کنند، در حالی که SearchGPT پاسخهایی دقیق، مکالمهمحور و مستقیم ارائه میدهد.
- شخصیسازی: گوگل نتایج خود را بر اساس جستجوهای گذشته و موقعیت مکانی کاربران ارائه میکند، اما SearchGPT پاسخهایی را در ارتباط با محتوای پرسشهای قبلی کاربر ارائه میدهد.
- نوع محتوا: با سرچ در گوگل میتوانید لینکهایی به محتوای موجود در سراسر وب دسترسی پیدا کنید و از قابلیتهای خاصی مانند جستجوی تصاویر برای تمرکز بر یک نوع محتوای خاص استفاده کنید. در مقابل، SearchGPT محتوا را بر اساس دادههای آموزشدیده خود تولید میکند.
تفاوت SearchGPT و گوگل در تعامل با کاربران
دیگر نکته مهم که باید درمورد این دو نوع موتور جستجو بدانید این است که کاربران در هر یک از آنها چطور با شما تعامل برقرار میکنند. در موتور جستجوهای قدیمی مثل گوگل، شما با دیگر وبسایتها رقابت میکنید تا به ازای کلمات کلیدی خاصی به نتایج بالاتر (رتبه بالاتر) در صفحات سرچ گوگل برسید. این کار را میتوانید با استفاده از تکنیکهای بهینهسازی ارگانیک مانند SEO انجام دهید یا از تبلیغات پولی مثل تبلیغات گوگل ادز استفاده کنید. هدف این است که کاربران را ترغیب کنید تا روی لینک شما کلیک کنند، به وبسایت شما بیایند و ترافیک جذب کنید. هنگامی که کاربران وارد سایت شما شدند، میتوانید با ارائه محتوای باکیفیت و استفاده از کال تو اکشنهای موثر (CTAs) برای خرید محصولات یا استفاده از خدماتتان، آنها را به انجام اقدامات مورد نظر ترغیب کنید. این فرآیند مسیری ساده و مستقیم دارد.
اما با وجود ابزارهایی مانند SearchGPT و سایر موتورهای جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی، احتمال کلیک کاربر بر روی سایت شما کمتر است. موتور جستجوی پاسخدهنده، پاسخی را که از بررسی وب به دست آورده است، مستقیماً در اختیار کاربر قرار میدهد و عملا مرحله کلیک کاربر از چرخه حذف میشود.
در موتورهای جستجوی هوش مصنوعی مثل SearchGPT، ممکن است لینک وبسایت شما به عنوان مرجع به کاربر نشان داده شود تا در صورت نیاز کاربر روی آن کلیک کند، اما اغلب نیازی به این کار نخواهد بود. پاسخ به شکلی مختصر در اختیار کاربر قرار میگیرد.
موتورهای جستجوی پاسخدهنده، مانند SearchGPT، واسطهای نیستند که کاربر را به وبسایتها هدایت کنند، برخلاف گوگل و سایر موتورهای جستجوی سنتی. آنها نتیجه نهایی را مستقیماً به کاربر میدهند. این رویکرد تأثیر مستقیمی بر نحوه بهینهسازی و تولید محتوای وبسایتها و کسبوکارها خواهد داشت. برای تطبیق با این فناوری نوظهور، باید استراتژیهای آنلاین خود را بهروزرسانی کنید.
آینده گوگل و SearchGPT
همین حالا هم گوگل از هوش مصنوعی در موتور جستجوی خود استفاده کرده است و ظاهر موتور جستجو را به شکلی درآورده که در قسمت بالایی شما نتیجه مربوط به AI Overview را مشاهده میکنید و در ادامه میتوانید لینک وبسایتها را نیز ببینید. این کار گوگل را از یک موتور جستجوی قدیمی تبدیل به یک موتور جستجوی دوگانه کرده است که در کنار حالت سنتی خود، از هوش مصنوعی نیز بهره برده است. البته که این قابلیت همچنان در حالت آزمایشی قرار دارد و تنها در بخشی از نقاط دنیا قابل استفاده است. هنوز زود است که بگوییم این قابلیت تا ابد ماندگار میشود.
SearchGPT و سایر answer search engine ها در حال ایجاد روشی جدید برای دسترسی کاربران به اطلاعات در وب هستند؛ روشی که وعده تجربهای شفافتر، مکالمهمحورتر و شخصیسازیشده را میدهد. علاوه بر این،احتمالا در آینده تبلیغات در این موتورهای جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی امکانپذیر خواهد شد و این فرصت را فراهم میکند که کاربران تبلیغاتی مرتبطتر را در قالب مکالمه دریافت کنند؛ قالبی که میتواند اثربخشی تبلیغات پولی را نیز افزایش دهد.
کسبوکارها و تولیدکنندگان محتوا باید نحوه تولید محتوای خود را اصلاح کنند تا بتوانند در این پلتفرم جدید با کاربران تعامل بهتری برقرار کنند. گذر زمان نشان خواهد داد که چه تکنیکها و روشهای بهینهسازی بهترین نتایج را به همراه خواهند داشت.
در مجموع، این تغییر میتواند به معنای کاهش تسلط گوگل بر بازار موتورهای جستجو باشد، زیرا ممکن است مجبور شود جایگاه خود را با این فناوری نوظهور شریک شود. ورود موتورهای جستجوی جدید به معنای فرصتهای بیشتر برای کسبوکارها جهت بهینهسازی و استراتژیسازی است، زیرا اکنون رقابت سئو بر سر موقعیتهای بیشتر و جدیدتری خواهد بود.