اگر میخواهید سایت خود را به بهترین شکل ممکن برای گوگل و دیگر موتورهای جستجو بهینه کنید باید همواره چند اصل مهم را در زمینه سئو تکنیکال و سئو on page بررسی کنید. برای این کار نیاز دارید بدانید که چه چیزهایی را باید بررسی کنید و از چه ابزاری استفاده کنید تا زمان خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کرده و درگیر تحلیل های زمانبر بیخودی نشوید. برای این کار کافی است چند اصل مهم را که در این مقاله به آن ها اشاره میکنیم بررسی کنید.

احتمالا تا این لحظه وبسایت خود را با ابزار Screaming Frog تحلیل کرده اید و شاید هم از ابزارهای دیگری برای بررسی سئو تکنیکال خود استفاده کرده باشید. در هر صورت کار خوبی کرده اید. اما راستش را بگویید. تا این لحظه چقدر موفق بوده اید؟ رتبه شما در گوگل بهبود یافته است؟ اگر یک سئوکار فریلنسر باشید و چندین وبسایت را در دست داشته باشید، امکان تحلیل و بررسی تمامی این سایت ها با ابزارهای این چنینی، شدنی است؟!

اگر جواب شما به این سوالات بله است، واقعا شما را تحسین میکنم! اما اگر مثل همه ما آرزو میکنید که راه بهتری برای بررسی مداوم سایت وجود داشت، با من همراه باشید.

کلید اصلی این است که صفحه هدف خود را به طور کاملا شفاف و دقیقی مشخص کرده باشید. در این مقاله به سراغ اصلی ترین عنصر های سئو میرویم و به شما میگوییم که چه چیزهایی را باید بررسی کنید و چگونه باید این کار را بکنید.

عناصر مربوط به ایندکس شدن وبسایت

اینکه ایندکس شدن یا نشدن وبسایت را بررسی کنید خیلی ضروری است. اگر سایت شما قابل ایندکس شدن نباشد، تمام تلاش شما بیهوده خواهد بود. پس این مورد را در راس کارهای خود قرار دهید. در این بخش به شما میگوییم چه اقداماتی انجام دهید تا سایت خود را برای گوگل indexable کنید.

1.تغییرات Robots.txt

فایل robots.txt اولین فایلی است که ربات ها در مواجهه با یک وبسایت به آن سر میزنند. این فایل ساده شامل دستوراتی است که به ربات های خزنده میفهماند چگونه باید یک سایت را کراول کنند. حالا ما باید با این فایل چه کار کنیم تا سئو وبسایت خود را بهبود دهیم؟

هر متخصص سئو باید تغییرات فایل robots.txt را بررسی و پیگیری کند، مخصوصا اگر این تغییرات ربات های موتور جستجو را محدود کرده باشند. ابزارهای زیادی برای این کار وجود دارند، اما اولین کار این است که اقدامات لازم برای تنظیم email alert را انجام دهید تا در صورت مسدود شدن ربات های مربوطه، از این موضوع مطلع شوید.

یکی از دلایل رایج برای بروز این مشکل زمانی است که توسعه دهندگان سایت را از محیط staging به محیط production انتقال می دهند و به اشتباه فایل robots.txt را نیز منتقل می کنند. این خطا معمولاً زمانی رخ می دهد که به جای اینکه فقط فایل های به روزرسانی شده منتقل شوند، تمامی فایل ها به صورت همزمان آپلود می شوند.

از چه ابزارهایی برای تغییر Robots.txt استفاده کنیم؟

در حالی که این روزها اکثرا تمایل به ساخت ابزارهای شخصی سازی شده با Python دارند، اما چرا وقتی ابزارهای آماده و مقرون به صرفه ای وجود دارند، وقت و انرژی اضافه برای این کار صرف کنیم؟ ابزارهای متعددی وجود دارند که برای بررسی و اعتبارسنجی فایل robots.txt کار ما را راه می اندازند.

برای این کار، ابزار LittleWarden از بهترین گزینه ها است. زیرا این ابزار به شما امکان می دهد تغییرات خاص یا وضعیت ایندکس پذیری (indexability) را ردیابی کنید و از طریق ایمیل نیز به شما اطلاع میدهد. می توانید آن را تنظیم کنید تا به صورت روزانه یا حتی ساعتی فایل را بررسی کند. با این حال، Visualping نیز گزینه ای عالی برای پیگیری تغییرات فایل robots.txt است.

عناصر اصلی برای بررسی سئو

2.تگ های Noindex

آه، تگ معروف noindex ! این یک تگ متا robots است که می توانید آن را به صفحات خاصی که نمی خواهید در گوگل ایندکس شوند اضافه کنید. مثل صفحات ورود، حساب کاربری، یا صفحات دیگری که ارزش پایینی دارند. اگر صفحاتی دارید که ایندکس شدن یا نشدن آن ها اهمیت بالایی دارد، حتما این تگ را در این صفحات بررسی کنید.

از چه ابزارهایی برای بررسی تگ های noindex استفاده کنیم؟

LittleWarden برای این کار بسیار مناسب است، زیرا به شما امکان می دهد تنظیمات را برای هر صفحه شخصی سازی کنید. این ابزار به شما اجازه می دهد به راحتی اکثر صفحات را قابل ایندکس و برخی دیگر را به حالت noindex تنظیم کنید. ابزارهایی مانند Screaming Frog و Sitebulb نیز می توانند برای این کار استفاده شوند، اما نیاز به تنظیمات بیشتری دارند و ممکن است کمی پیچیده تر باشند.

3. تغییرات X-Robots-Tag

به زبان ساده، تگ X-Robots-Tag عملکرد مشابهی با تگ متا  noindexدارد، اما به جای قرار گرفتن در بخش <head> وب سایت، در HTTP response header ها نمایش داده می شود. این تگ برای کنترل ایندکس پذیری صفحات از طریق سرور به کار می رود.

از چه ابزارهایی برای بررسی X-Robots-Tag استفاده کنیم؟

ابزار LittleWarden از پیش تنظیم شده است تا HTTP response header شما را برای هرگونه مشکل ایندکس پذیری، از جمله تغییرات تگ کنونیکال، بررسی کند. این ابزار کمک می کند تا تغییرات غیرمنتظره را به سرعت پیدا کرده و از اثرات منفی آن بر سئو جلوگیری کنید.

4. بررسی Sitemap

Sitemap یک ابزار قدرتمند در سئو است. این فایل به عنوان نقشه ای از تمام لینک های سایت عمل می کند و به گوگل سیگنال های قوی برای کشف صفحات جدید و اضافه کردن آن ها به صف خزش (crawl queue) ارائه می دهد. اگر Sitemap شما خطا داشته باشد گوگل به تلاش برای پردازش آن ادامه می دهد، اما اگر این تلاش ها همواره با شکست مواجه شوند، گوگل در نهایت از خزش آن URL  منصرف خواهد شد.

از چه ابزارهایی برای بررسی Sitemap استفاده کنیم؟

باز هم، LittleWarden با کاربری آسان خود در پیگیری تغییرات نقشه سایت XML و اطمینان از معتبر بودن آن، بهترین گزینه است. این ابزار شما را از وجود هرگونه مشکل یا تغییر در نقشه سایت آگاه می کند و به حفظ عملکرد صحیح Sitemap کمک می کند.

5. تغییرات تگ  Canonical

تگ های Canonical اغلب اشتباه استفاده میشوند! باید بدانید که گوگل این تگ ها را صرفا به عنوان یک راهنما یا اصطلاحا hint در نظر میگیرد و نمیتوان گفت که حتما به آن عمل میکند. با این حال پیگیری تغییرات آن ها روی صفحات همچنان بسیار مهم است.

از چه ابزارهایی برای بررسی تگ کنونیکال استفاده کنیم؟

ابزار LittleWarden می تواند این تغییرات را ردیابی کند. همچنین، ابزارهایی مانند ChangeTower یا VisualPing برای این کار مناسب هستند. ابزارهایی مثل Screaming Frog و Sitebulb نیز می توانند تغییرات تگ Canonical را دنبال کنند، اما تنظیم ایمیل های هشدار در آن ها نیازمند اقدامات اضافی است.

سئو وبسایت

عناصر مربوط به سئوی داخلی  (On-page Ranking Elements)

عناصر سئوی داخلی به فاکتورهایی اشاره دارند که روی صفحات خود وبسایت شما اعمال میشوند و کاربران و موتورهای جستجو می توانند آن ها را مشاهده کنند. اگر در حوزه سئوی محلی (Local SEO) فعالیت می کنید، ممکن است با تغییرات زیادی در سایت مواجه نشوید. اما با اضافه شدن اعضای جدید به تیم و دسترسی آن ها به سایت، احتمال دارد تغییراتی در استراتژی بازاریابی ایجاد شود که بر رتبه بندی شما تأثیر بگذارد. به همین دلیل، بررسی سئوی داخلی بسیار مهم است.

6. تغییرات در تگ های هدینگ (Heading Tags)

تگ های هدینگ همان متونی هستند که در کدهای HTML با تگ هایی مانند <h1>, <h2>, <h3> و غیره فرمت شده اند. درباره نحوه استفاده گوگل از این تگ ها بحث هایی وجود دارد. نمایندگان گوگل اعلام کرده اند که این تگ ها تأثیر زیادی بر رتبه بندی ندارند، اما برای دسترسی پذیری (Accessibility) مهم هستند. با این حال، بسیاری از متخصصان سئو (از جمله من) معتقدند که یک H1 بهینه سازی شده و ساختار هدینگ مناسب می تواند رتبه سایت را بهبود بخشد. پس از نظر سئو مهم است که تغییرات H1 در صفحات مهم خود را بررسی کنید.

از چه ابزارهایی برای بررسی هدینگ ها استفاده کنیم؟

برای ردیابی تغییرات در تگ های هدینگ، ابزارهای متنوعی وجود دارند که با دقت بالا کار می کنند:

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

7. تغییرات در لینک های داخلی (Internal Linking Changes)

ردیابی تغییرات در لینک های داخلی می تواند برای حفظ یک ساختار لینک دهی قوی بسیار مهم باشد. اگر یک لینک داخلی با متن (Anchor Text) بهینه حذف یا تغییر داده شود، ممکن است تأثیر منفی بر رتبه بندی شما داشته باشد. آیا این تغییرات تأثیر زیادی دارند؟ احتمالاً نه. اما آیا حاضر هستید آن را امتحان کنید و ریسکش را به جان بخرید؟

از چه ابزارهایی برای بررسی لینک دهی استفاده کنیم؟

برای این کار می توانید از ابزارهای زیر استفاده کنید:

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

8. تغییرات در کلمات کلیدی (Keyword Changes)

بررسی تغییرات در استفاده از کلمات کلیدی در سایت شما برای موفقیت سئو بسیار حیاتی است. اگر یکی از اعضای تیم بازاریابی شما تلاش کند محتوا را بهبود بخشد، ممکن است به طور ناخواسته رتبه صفحه را پایین بیاورد.

از چه ابزارهایی برای بررسی تغییرات کلمه کلیدی استفاده کنیم؟

برای این کار ابزارهای زیر توصیه می شوند:

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

رتبه در نتایج جستجو (SERP Visibility)

پیگیری و بررسی مداوم رتبه سایت شما در نتایج جستجو (SERP) ممکن است به طور مستقیم بر رتبه بندی تأثیر نگذارد، اما می تواند نرخ کلیک ارگانیک (CTR) شما را تغییر دهد.

9. تغییرات در تگ تایتل (Title Tag Changes)

تگ های تایتل (Title Tags) کدی هستند که به موتورهای جستجو می گویند چه عنوانی را برای صفحه نمایش دهند. بله، گوگل ممکن است تگ تایتل را تغییر دهد، اما این به این معنا نیست که باید آن ها را نادیده بگیریم. نه تنها نادیده گرفتن آن ها کار اشتباهی است بلکه بررسی آن ها به طور مداوم برای سئو بسیار ضروری است.

از چه ابزارهایی برای بررسی تگ تایتل استفاده کنیم؟

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

10. تغییرات در توضیحات متا (Meta Description Changes)

توضیحات متا یکی از موضوعات بحث برانگیز در سئو هستند. برخی از دلایل جذابیت این موضوع شامل موارد زیر است:

متا دیسکریپشن ها فاکتورهای رتبه بندی نیستند، اما برای جلب توجه کاربران در نتایج جستجو بسیار حیاتی هستند. ابزارهای سئو به ما در مورد طول پیکسل و کاراکترها هشدار می دهند، اما گوگل اغلب آن ها را تغییر می دهد تا با هدف جستجو کاربر مطابقت داشته باشد.

حتی در یک کنفرانس، Gary Illyes از گوگل به صراحت اعلام کرد که بهینه سازی عنوان و توضیحات متا تلف کردن وقت است! (البته که من با این نظر مخالفم). با این حال، اگر در حال پیگیری تغییرات ناخواسته در سایت خود هستید، اضافه کردن توضیحات متا به لیست موارد ردیابی، ارزشش را دارد.

از چه ابزارهایی برای بررسی متا دیسکریپشن استفاده کنیم؟

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

11. بررسی سلامت اسکیما (Schema Validation)

اسکیما مارک آپ (Schema Markup) ابزاری قدرتمند است. این ابزار می تواند داده های ساختاریافته مهمی را به گوگل ارسال کرده و به شما در ایجاد ویژگی های جذاب در نتایج جستجو (SERP) کمک کند. ایجاد و پیاده سازی اسکیما زمان بر است، بنابراین بررسی هرگونه تغییر در آن برای سئو بسیار مهم است، به ویژه اینکه این ویژگی ها می توانند نرخ کلیک ارگانیک (CTR) شما را افزایش دهند.

از چه ابزارهایی برای بررسی اسکیما استفاده کنیم؟

  • Little Warden
  • Versionista
  • Wachete
  • Visualping
  • ChangeTower

جمع بندی

حالا که لیست جامعی از عناصر اصلی سئو برای پیگیری را در دست دارید، وقت آن است که نظارت دقیقی بر کمپین های سئو خود داشته باشید. مطمئن باشید که بررسی این موارد از اول راه میتواند از مشکلات خیلی پیچیده در آینده جلوگیری کند.