دغدغه خیلی از یوتیوبرها این است که نمیتوانند از موسیقی مناسب برای ویدیو خود استفاده کنند چون همیشه باید نگران کپی رایت باشند و دنبال راهی برای دور زدن کپی رایت یوتیوب میگردند. خیلی طبیعی است! ضدحال بدی است که بعد از کلی زحمت برای ضبط ویدیو و آپلود آن در کانال ببینید که اخطار کپی رایت گرفته اید! باور اکثریت این است که راهی برای در رفتن از زیر قانون کپی رایت وجود ندارد و این باور تا حدودی درست است. اما یوتیوب آنقدرها هم نامرد نیست که هیچ راهی برای پیش روی یوتیوبرها نگذارد. پس شرایط استفاده از موسیقی ها و فیلم های کپی رایت دار در یوتیوب به چه شکل است؟
دو دسته کلی از روش ها برای دور زدن قانون کپی رایت در یوتیوب وجود دارد:
راه های اشتباه برای دور زدن کپی رایت
دسته اول روش هایی است که یوتیوبرها مخصوصا تازه کارها فکر میکنند که برای کپی رایت نگرفتن روش های خوبی هستند و در مسیر کسب درآمد از یوتیوب میتوانند از آن ها استفاده کنند. اما در عمل هیچکدام آن ها واقعا جواب نمیدهند. این راه ها شامل موارد زیر است:
عدم ادعای مالکیت
حتما شما هم دیدید که برخی یوتیوبرها از عبارت “I claim no rights to this song” استفاده میکنند و میگویند که خودشان مالک آن محتوا نیستند. اما چقدر دیده اید که این روش مفید باشد و جواب دهد؟ تقریبا هیچی! بگذارید با یک مثال توضیح دهیم. اگر شما وارد یک مغازه عینک فروشی شوید، یک عینک را بردارید و بدون پرداخت هزینه آن از مغازه خارج شوید آیا کافی است که بگویید این عینک مال شما نیست؟ آیا گفتن این جمله تاثیری در دزدی بودن عینک میگذارد؟ پس صرفا ذکر کردن این عبارت بدون داشتن لایسنس هیچ فایده ای ندارد.
تغییر سرعت آهنگ ها
خیلی ها فکر میکنند اگر آهنگی را کمی تغییر دهند میتوانند کپی رایت یوتیوب را دور بزنند. متاسفانه باید خدمتتان عرض کنم که Content ID خیلی باهوش تر از این حرف ها است و میتواند این تغییرات کوچک را تشخیص دهد. درضمن فراموش نکنید که دستکاری کردن یک محتوای صوتی برای دور زدن کپی رایت یوتیوب میتواند کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهد و تجربه بدی برای بازدیدکنندگان باشد. شاید این روش برای شما جواب داده باشد اما باید بگویم که الگوریتم های یوتیوب همواره درحال بهتر شدن هستند و ممکن است در آینده به مشکل کپی رایت برخورد کنید.
راه درست برای دور زدن کپی رایت یوتیوب
روش اصولی و بی خطر تر برای فرار از کپی رایت این است:
تولید محتوای fair use با توجه به چهار فاکتور
Fair use در یوتیوب به این اشاره دارد که افراد تحت شرایط خاصی میتوانند از محتواهایی که کپی رایت دارند بدون مشکل استفاده کنند. در ادامه به بررسی این شرایط میپردازیم.
- هدف و چگونگی استفاده از محتوای دارای کپی رایت: اگر ویدیو شما به گونه ای باشد که از محتوای دارای کپی رایت یک سری اطلاعات جدید و محتوای تازه به دست آورید میتوان گفت که تلاش خوبی برای دور زدن کپی رایت یوتیوب کرده اید. حالا این یعنی چی؟ یک مثال معروف از این کار ویدیو های ریاکت هستند. یا مثال دیگر میتواند ویدیوهایی باشد که به تحلیل و نقد فیلم و سریال ها میپردازند. اینجور محتواها هدف متفاوتی دارند و درواقع یک محتوای تکراری را از زاویه متفاوتی مورد بررسی قرار داده اند. یک تحلیلگر فیلم درواقع بررسی میکند که آیا فیلم سینمایی ارزش دیدن دارد یا خیر؟ نکات مثبت منفی آن چیست؟ اما اگر صرفا یک سری سکانکس از سریالی را به یکدیگر بچسبانید و آپلود کنید احتمال اینکه کپی رایت بگیرید زیاد است.
- محتواهای واقعی: خیلی ساده بخواهیم بگوییم، به طور کلی محتواهایی که به یک شخصیت واقعی مربوط میشوند بیشتر fair use میگیرند. چرا؟ مشخصا یک کمپانی بر روی شخصیت ها و محتوایی که خودش از صفر تا صد آن را خلق کرده حساسیت بیشتری نشان میدهد.
- میزان استفاده از محتوای دیگران: خیلی تفاوت وجود دارد بین اینکه شما 1 دقیقه از یک محتوا را استفاده کنید یا یک ساعت از آن را! یوتیوب به شما اجازه میدهد که از بخش کوچکی از محتوای دیگران (حتی ویدیویی) در ویدیو خود استفاده کنید اما به شرطی که اصل محتوا را کپی نکنید. (اصطلاحا لب مطلب را ندزدید). همان فیلم یا سریال که بالاتر گفتیم را تصور کنید. فرض کنید شما با قصد و نیت دور زدن کپی رایت یوتیوب، نیم ساعت از فیلم را در ویدیو خود میگذارید و آن را تحلیل میکنید! درست است که محتوای شما جدید است اما اینکه بخش زیادی از فیلم اصلی را برداشته اید اصلا مورد تایید یوتیوب نیست!
- محتوای شما برای صاحب اثر ضرر نداشته باشد: اگر شما به گونه ای یک محتوا را کپی کنید که به میزان درآمد و بازدید و به طور کلی سود شخص صاحب اثر آسیب بزند کاملا میتوان به آن شخص حق داد که از شما شکایت کند.
اگر به اشتباه کپی رایت خوردیم چه کنیم؟
حالا اگر بعد از کلی تلاش و دقت به طور غیرمنصفانه اخطار کپی رایت گرفتیم چه؟ در این قسمت میگوییم اگر یک اخطار کپی رایت اشتباه گرفتید و میخواستید آن را رفع کنید باید چه کنید.
- وارد اکانت یوتیوب استودیو خود شوید.
- بر روی Content کلیک کنید.
- زیر تب videos روی filter کلیک کنید و copyright claims را انتخاب کنید.
- ویدیویی که میخواهید به آن اعتراض کنید را پیدا کنید و موس خود را روی copyright ببرید و SEE DETAILS را انتخاب کنید.
- زیر قسمت Content identified in this video روی action یا همان سه نقطه گوشه تصویر کلیک کنید.
- گزینه dispute را برای اعتراض کلیک کنید.
- جمله ای که نیاز به تایید دارد را تایید کنید و continue را بزنید.
- دلیلی که برای اعتراض دارید را انتخاب کنید و دوباره continue را بزنید.
- توضیح دهید که چرا فکر میکنید کپی رایت به اشتباه ثبت شده است و بعد از تایید چک باکس ها اعتراض خود را ثبت کنید.
سخن پایانی
با وجود روش ها و ترفندهای موجود برای دور زدن کپی رایت در یوتیوب و فرار از استرایک و کپی رایت کلیم، بهترین کار این است که همیشه از محتوایی استفاده کنید که خودتان آن را به طور صفر تا صد تولید کرده اید. در این صورت مطمئن خواهید بود که به مشکل کپی رایت برنمیخورید.
6 دلیل “افت کانال یوتیوب” و چگونگی اجتناب از آن ها
تکنیک جلوگیری از اخطار کپی رایت موسیقی در یوتیوب با YouTube Audio Library